Het nieuwe jaar is begonnen! De tijd van het jaar om er weer gezond tegenaan te gaan. Na al die feestdagen en uitgebreide diners, borrelhapjes en drankjes hebben we weer zin om gezond het nieuwe jaar te beginnen. Toch? Ik wel in ieder geval! Dus heb je metéén zin om gezonder te gaan eten? Volg dan deze 10 praktische tips!
10 praktische tips om metéén gezonder te eten
1. ruim je voorraadkast op
Begin bij je voorraadkast! Haal al het ongezonde/bewerkte eten zoals snacks, pakjes, zakjes en kant-en-klaar producten uit de kast en vervang deze door een voorraad gezonde basisproducten. Zo kun je altijd iets gezond koken of bakken en grijp je niet naar ongezond eten.
2. producten vervangen
Vervang ongezonde producten voor een gezonde variant! Door producten te vervangen hoef je niet meteen heel anders te gaan eten of grote veranderingen door te voeren, maar eet je wel meteen een stuk gezonder. Vooral wanneer het om producten gaat die je dagelijks eet.
Vervang vruchtenyoghurt voor volle (of plantaardige) yoghurt, witte rijst en pasta voor een volkoren variant etc.
Zie hier een lijstje met producten die je allemaal nog meer kunt vervangen.
3. water drinken!
Voldoende water drinken. Waarschijnlijk hoor je het zo vaak, maar kom jij dagelijks aan die 2 liter? Water zorgt ervoor dat voedingstoffen goed opgenomen kunnen worden en afval goed verwerkt kan worden. Vooral na het opstaan ’s ochtends.
Wanneer je onvoldoende water drinkt is je lichaam niet in staat om alle giftige stoffen, waaraan je dagelijks wordt blootgesteld, te verwijderen. Hierdoor kun je last krijgen van hoofdpijn. Daarnaast zorgt water ervoor dat ons lichaamstemperatuur op een standaard niveau blijft.
4. eet op vaste eetmomenten
Het is voor onze spijsvertering belangrijk dat we op vaste tijden eten. Maar ook dat we geen maaltijden overslaan en niet de hele dag door snacken.
Wanneer je op vaste eetmomenten eet, krijgt je lichaam geleidelijk energie en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Ook zorgt het ervoor dat je lichaam niet om suikers gaat vragen, met het vervolg dat je gaat snacken.
Wanneer je geen 3 voedzame maaltijden per dag eet of maaltijden overslaat, raakt je stofwisseling in de war. Krijgt je lichaam een tijdje geen voeding, dan gaat deze over in de ‘overlevingsstand’. De voeding die het lichaam vervolgens krijg zal opgeslagen worden als vet om een reserve op te bouwen.
5. begin de dag met een een gezond ontbijt
Sla jij je ontbijtje over of eet je even snel iets onderweg naar werk? Eet vanaf nu een gezond ontbijtje! Dit ontbijtje zorgt voor energie, brengt je spijsvertering op gang en voorkomt snack aanvallen later op de dag.
Ontbijt bijvoorbeeld met een kom (plantaardige) yoghurt, granola en vers fruit. Zo een heerlijke kom heb je binnen een minuut gemaakt. Of wat dacht je van een voedzame smoothie?
6. Eet voor natuurijk, gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten
Je lichaam heeft zowel koolhydraten, eiwitten en vetten nodig. Alle drie hebben ze een andere functie. Maar ga wel voor een gezonde variant. Kies voor volkoren granen, deze geven je energie en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Kies voor voedzame eiwitten uit bijvoorbeeld peulvruchten en noten. Gezonde vetten vind je bijvoorbeeld in avocado, noten en gezonde oliën.
Wanneer je maaltijd gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten bevat, is het voedzaam en geeft het je energie. Je zult merken dat je minder snel weer honger krijgt en tussen je maaltijden door minder behoefte hebt aan (zoete) tussendoortjes.
7. vul de helft van je bord met groenten
Verander de samenstelling van je bord. Geen grote scherp aardappelen of pasta, een stuk vlees/veel kaas en een lepeltje groenten, maar juist andersom! Vul de helft van je bord met groenten, een kwart van je bord met granen, een kwart met eiwitten en eventueel gezonde vetten.
8. kies voor gezond beleg
Grote kans dat je vaak luncht met een boterham, wrap of crackers? Prima keuze (mits je kiest voor een volkoren variant), maar vergeet het zoete beleg of standaard broodje kaas. Vaak is het niet het brood, wrap of cracker, maar het beleg dat het ongezond maakt.
Beleg je boterham daarom met pure, plantaardige ingrediënten, zoals hummus, avocado, gegrilde groenten of andere dipjes. Wat dacht je van dit pitabroodje met hummus, gegrilde groenten en rucola?
9. Kies een paar gezonde, simpele gerechten die je lekker vindt
Gezond eten betekent niet dat je uren in de keuken hoeft staan of dat je iedere dag een nieuw, creatief gerecht op je bord moet hebben liggen. Maak het jezelf niet te moeilijk. Sla je favoriete gerechten (die makkelijk te maken zijn) op en maak deze gewoon vaker.
Op Feelgoodbyfood zit je helemaal goed, want daar zijn alle gerechten gezond, makkelijk en snel gemaakt en je hebt geen lange lijst aan ingrediënten nodig.
10. Neem tijd voor je eetmomenten en kauw goed op je eten
Hoe vaak kauw jij op een hap eten? Het verteringsproces van ons voedsel begint al in de mond. Door goed te kauwen komt de speekselproductie op gang en komen er enzymen vrij, die helpen bij het ‘voorverteren’ van voedsel. Vervolgens kan het voedsel beter verteerd worden in de maag. Daarnaast geeft je lichaam door rustig te eten en te goed kauwen eerder aan wanneer het verzadigt is.
Neem daarom de tijd voor je maaltijden en kauw goed op je eten!
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.