Op het gebied van voeding kun je door plantaardig te eten je steentje bijdrage aan het milieu en de dieren (en je eigen gezondheid). Maar ook op andere gebieden vind ik het belangrijk om milieubewust en groen te leven. En niet alleen omdat groen mijn lievelingskleur is 😉
Wil jij ook wat groener leven en zo je impact op de aarde verminderen? Dat kan echt makkelijker dan je denkt, zonder dat dit veel moeite kost. Zo kun je in en om het huis allerlei kleine veranderingen toepassen om groener en milieubewuster te leven.
Het belangrijkste om in huis milieubewuster te leven is toch wel het scheiden van afval en het besparen van energie. Wanneer we minder energie verbruikenkomen er minder broeikasgassen en fijnstof (vorm van luchtvervuiling) in de lucht.
Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook beter voor onze eigen luchtwegen én voor je portemonnee. Door minder energie te verbruiken, bespaar je namelijk ook meteen op je energierekening.
En doe jij al aan online energie vergelijken? Daarmee kun je nog meer besparen, aangezien je al lekker bezig bent met energie besparen door onderstaande tips? Twee vliegen in één klap!
Tips om milieubewust te leven in en om het huis
Afval scheiden
Afval vormt een wereldwijd probleem. Vooral plastic, omdat plastic niet kan worden afgebroken door de natuur. De Oceaan wordt zelfs al plastic soup genoemd. Veel dieren krijgen plastic binnen en gaan hier aan dood. Om te huilen vind ik dit. Vooral bij de gedachten dat wij dit als mensen allemaal zelf veroorzaken. Hier komt binnenkort een uitgebreider artikel over.
Naast plastic kun je veel meer producten scheiden. Denk aan glas en papier, maar ook gft, baterijen en olie (gooi olie absoluut niet door de gootsteen of het toilet!).
Zet voor elk product een krat of tas neer (als je hier de ruimte voor hebt) en breng deze elke week even weg. Vaak zitten deze inleverpunten dicht bij huis. Denk nu alsjeblieft niet meteen dat dit teveel gedoe is, want een beetje tijd en moeite nemen voor een beter milieu is het toch meer dan waard?!
Koop geen plastic flessen water: het vervoeren van al deze plastic flessen en het plastic zelf is een aanslag op ons milieu. We hebben in Nederland heel goed drinkwater uit de kraan. Vaak van betere kwaliteit dan het water uit flessen.
Geef daarnaast de voorkeur aan producten met verpakkingen gemaakt van hout, papier, karton of glas in plaats van plastic. Deze zijn veel beter te recyclen.
In huis
In huis kun je dagelijks kleine aanpassingen doorvoeren in het huishouden en bij het gebruik van apparaten om milieubewuster te leven.
Verlichting: laat lampen niet onnodig aan staan en zorg dat alle lampen uit zijn wanneer je de deur uit gaat. Vervang daarnaast alle lampen voor ledlampen.
Douchen: vervang de douchekop voor een waterbesparende douchekop. Dit scheelt elke douchsessie een hoop water! Zet daarnaast de douche pas aan wanneer je er onder gaat.
Wassen: zorg dat de trommel helemaal vol is voordat je de wasmachine aan zet. Kies voor een (ver)kort programma op 30 of 40 graden voor dagelijkse wasjes. Het is echt niet nodig om elke was 2,5 uur te wassen. De meeste wasmachines hebben ook een programma voor dagelijkse was die minder dan een uurtje duurt.
Tandenpoetsen: laat nooit onnodig water lopen. Zet bijvoorbeeld de kraan uit wanneer je je tanden aan het poetsen bent.
Afwassen: heb je weinig vaat? Laat de vaatwasser uit en was op de ouderwetse manier af, met een teiltje en een afwasborstel. Hier kan ik wederom zelf nog van leren. Ik heb echt een hekel aan afwassen en gebruik daarom het liefst de vaatwasmachine. Deze zet ik wel helemaal vol voordat ik ‘m aan zet.
Nog een vaatwasser tip. Veel vaatwassers hebben een verkort programma of een eco knop. Dit scheelt vaak de helft van de tijd of de vaatwasser wast minder heet.
Koelkast: zet je koelkast een standje lager en ontdooi je vriezer regelmatig. Ook schijnt het minder energie te kosten om je koelkast niet steeds open en dicht te doen, maar je deze beter heel even open kan laten staan wanneer je iets uit de koelkast pakt. Bijvoorbeeld bij het pakken van drinken, de glazen inschenken en het drinken terug zetten in de koelkast.
Schoonmaken: maak gebruik van groene/ecologische schoonmaakmiddelen. Deze zijn een stuk milieuvriendelijker, doordat ze geen chemische middelen bevatten. Ze zijn dus beter voor het milieu, maar wederom ook voor je eigen gezondheid en die van je huisdieren.
Verwarming: Zet niet meteen de verwarming vol aan wanneer het frisser wordt. Pak eerst (in het begin van de herfst/winter) een dikke trui of een dekentje. Toch echt tijd voor de verwarming? Zorg dan dat deze op een constante temperatuur staat. Juist de verwarming de hele tijd uit en aan draaien kost veel energie. En veel geld trouwens. Door deze tips door te voeren bespaar je dus ook nog eens flink op je energierekening. Want naast overstappen van energie leverancier is minder energie verbruiken toch wel de beste weg naar een lagere rekening.
Hebben jullie nog tips om milieubewuster te leven in en om het huis? Deel ze dan onder dit artikel in de comments. Ik ben benieuwd!
[ Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. Het artikel is naar eigen wens en persoonlijk geschreven. ]