Een stukje taart of plak cake in het weekend of een heerlijk vers gebakken koekje of muffin bij de koffie of thee. Wie houdt hier nu niet van? Zelf ben ik niet zo van zoet en machtig, maar met een zelfgemaakt en gezond(er) baksel maak je mij heel blij. En iets lekkers bakken dat ook nog voedzaam is, is helemaal niet zo moeilijk. Hoe je dit doet? Gezond bakken met haver!
Met haver kun je echt de lekkerste baksels maken. Denk aan koekjes, muffins, cake en zelfs taart! Verder gebruik ik vaak fruit, noten en volkoren spelt meel of amandelmeel. Omdat deze ingrediënten allemaal voedzaam en natuurlijk zijn, kun je er vaak ook nog mee ontbijten.
Gezond ontbijten met haver? Bekijk dan snel deze heerlijke ontbijtrechten met havermout!
Haver is voedzaam!
Haver zit vol vezels en eiwitten. Deze zorgen ervoor dat je ontbijt of baksel voedzaam is en verzadigend werkt. Daarnaast is haver rijk aan vitamine B1, magnesium en fosfor. Deze zorgen voor energie. Perfect voor een tussendoortje. Gezond bakken doe je dus met haver in de hoofdrol!
Maar deze graan heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Het is goed voor het cholesterol, zorgt voor een snellere stoelgang, verlaagt de bloeddruk en verhoogt de concentratie. Genoeg redenen om te bakken met havermout of havervlokken!
10 gezonde bakrecepten met haver
1. Haverkoek/cake met perzik en amandelen
Een heerlijke smeuïge cake/koek uit de oven met perzik en amandelen. Heerlijk bij de koffie of thee. En zo makkelijk om te maken!
2. Chocolade-haver muffins
Wanneer je een hap van deze heerlijke chocolademuffins neemt, zul je niet geloven dat er haver in zit! En ze zijn nog glutenvrij ook.
3. Appeltaart cake
Cake dat smaakt naar appeltaart en nog voedzaam is ook. Ja, het bestaat! Deze cake is een van de meest gemaakte recepten op de blog.
4. Haverkoeken met gember
Krokant aan de buitenkant en smeuïg van binnen. Havermout is ideaal om heerlijke gezonde koekjes maken.
5. Notenkoek
Ik noem ze haver-noten cake/koek, omdat ik echt niet kan kiezen of het nou koek of cake is. De buitenkant is lekker knapperig, maar de binnenkant heeft de vulling van een cake. Het maakt ook helemaal niet uit, ze zijn namelijk ongelofelijk lekker!
6. Havermouttaartjes
Heerlijke taartjes gemaakt van haver met yoghurt en fruit. Perfect om mee te ontbijten of als toetje.
7. Haver-wortelmuffins
Deze muffins zijn glutenvrij en voedzaam door de havermout, banaan en noten. De banaan en wortel maken ze lekker zoet. Daarnaast krijg je er meteen een portie groente bij door de wortels. Ideaal als lekkere snack.
8. Cake met banaan en pecannoten
Deze cake heb ik inmiddels al zo vaak gemaakt! De combinatie van havermeel en amandelmeel maken de structuur van de cake heerlijk smeuïg. En wat kan ik zeggen over warme stukjes banaan en pecannoot… deze maken deze cake het perfecte tussendoortje of zelfs ontbijt.
9. Blueberry-yoghurt muffins
Deze muffins zijn lekker luchtig en fris door de yoghurt. De banaan zorgt ervoor dat ze tegelijkertijd ook smeuïg en natuurlijk gezoet zijn. Mocht je niet zo van banaan houden (ik hoor dat wel eens), dan kun je de banaan ook weglaten uit het recept.
10. Pitten-noten brood
Als laatste een heerlijk en voedzaam brood vol zaden, pitten, noten en natuurlijk… haver! Ik noem het ook wel ‘powerbrood’!
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.