Er zijn gerechten die ik bijna wekelijks maak. Dit zijn producten waarvan ik altijd een voorraad in de koelkast/vriezer wil hebben liggen of die ik regelmatig eet; basisproducten noem ik ze. Denk bijvoorbeeld aan wraps, granola of humus. Je kunt deze producten kant en klaar in de supermarkt kopen, maar ze zijn veel gezonder, lekkerder en makkelijk om zelf te maken. Ik denk namelijk dat bij een gezonde levensstijl het belangrijkste is dat je basisvoeding puur en gezond is. Dat zit je al voor een heel groot deel goed!
Misschien lijkt het in het begin veel werk of een beetje gedoe, maar als je eenmaal gewend bent om deze producten zelf te maken, wil je echt geen kant en klaar variant uit de supermarkt meer!
10 gezonde basisrecepten
1. Tomatensaus
Deze zelfgemaakte tomatensaus is een heerlijke basis voor een pasta of op een pizzabodem. Altijd verse pastasaus in huis hebben? Maak in één keer een grote pan en vries de saus in.
2. Granola
Zelf granola maken is makkelijk, gezond en ontzettend lekker. En wat dacht van de heerlijke geur in je huis wanneer de granola uit de oven komt.
3. Wraps
Ik vind wraps echt ideaal. Ze zijn lekker, snel klaar te maken en je kunt ze vullen met wat je wilt. Perfect voor de lunch of diner, zowel warm als koud. Maak in één keer een hele stapel en bewaar ze in de vriezer.
4. Humus
Ik ben echt een humus fan en eet het bijna iedere dag. In een wrap, bij de salade, op brood of om groentes in te dippen. Humus is zo veelzijdig en heel makkelijk om te maken.
5. Pizzabodem van spelt
Wanneer ik heel veel zin in pizza heb, maar weinig tijd of geen zin om te koken, koop ik wel eens kant en klaar spelt-pizzabodem. Heb je meer tijd, dan is het nog gezonder (en leuk) om zelf een pizzabodem te maken van speltmeel.
6. Yoghurtsausje
Dit heerlijke frisse yoghurtsausje eet ik echt overal bij. Bij de (groenten) frietjes, aardappeltjes, als saladedressing of over gevulde aubergines. Een goede vervanger voor mayonaise en binnen één minuut op tafel!
7. Pannenkoeken
Heerlijk al die pannenkoekvariaties, maar laten we vooral de ‘gewone’ pannenkoek niet vergeten, waarmee je met maar 3 ingrediënten al een stapel maakt!
8. Crackers
Crackers zijn altijd handig om in huis te hebben. Als tussendoortje of bij een salade op soepje. De basis van deze crackers bestaat uit lijnzaad, gemengd met pitten. Niets meer en minder. Met zo weinig ingrediënten maak je al heerlijke homemade crackers.
9. Aardappelwedges
Als je eenmaal deze gekruide zoete aardappelwedges hebt gegeten, koop je nooit meer een kant en klaar zakje uit de supermarkt!
10. Notenmelk
Zelf noten- en zadenmelk maken is puur, plantaardig, gezond en makkelijk. Wat wil je nog meer? Maak bijvoorbeeld elke week een grote fles noten- of zadenmelk en bewaar gesloten in de koelkast. Heerlijk voor een pannenkoekenbeslag, chocolademelk of gewoon een puur glas melk.
Ga jij een van deze recepten van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.