Zelfs wanneer je coeliakie (intolerantie voor gluten) of overgevoelig bent voor gluten kun je gewoon blijven genieten van heerlijke tussendoortjes zoals brownies, koekjes of muffins. Lekkere tussendoortjes bakken kan namelijk prima zonder gluten. Hoe? Zorg dat je meelsoorten gebruikt die geen gluten bevatten zoals boekweitmeel, amandelmeel, rijstmeel, kikkererwtenmeel, maismeel, quinoameel of kokosmeel.
Glutenvrije meelsoorten
Bakken met glutenvrije meelsoorten is wel iets lastiger. Het combineren en de hoeveelheid van verschillende glutenvrije meelsoorten is belangrijker dan wanneer je bijvoorbeeld één soort meel met gluten gebruikt als speltmeel. Daarnaast is het zo dat baksels met glutenvrij meel helaas snel te droog worden. Je kunt dit voorkomen door ingrediënten toe te voegen die je baksels wat smeuiger maken zoals zoete aardappel, avocado of banaan. En deze ingrediënten zijn ook nog eens verassend lekker!
Glutenvrije baksels
Deze tien glutenvrije baksels zijn het bewijs dat je voor heerlijke tussendoortjes echt geen gluten nodig hebt!
1. Avocadobrownies
Brownies, wie houdt er niet van? Brownies (eigenlijk alles met chocola) zijn echt mijn ultieme comfort snack. Door de avocado in de brownie worden de brownies lekker smeuïg en de dadels maken de brownies zoet en sticky.
2. Wortelmuffins met walnoten
Deze wortelmuffins zijn heerlijk als tussendoortje, maar je kunt er ook mee ontbijten. Deze muffins zijn naast dat ze glutenvrij zijn ook heel voedzaam door de havermout, banaan en noten. Daarnaast krijg je er meteen een portie groenten bij door de wortels. Ideaal om je dag mee te beginnen.
3. Chocolate chip cookies
Chocolate-chip cookies zijn echt mijn lievelingskoeken. Helaas zitten deze koeken vol met suiker en tarwe. Deze gezonde variant is glutenvrij en bevat geen geraffineerde suikers. Zo kun je nog eens verantwoord genieten van een koekje bij de thee.
4. Chocolademuffins met blauwe bessen
Deze muffins zijn gemaakt van amandelmeel. Dit maakt de muffins glutenvrij en zorgen voor snelle verzadiging, waardoor je aan één muffin wel genoeg hebt (of misschien twee).
De muffins zijn gezoet met banaan en bevatten daardoor alleen natuurlijke suikers (ze smaken een beetje naar chocolade bananenbrood).
5. Zoete aardappelbrownies
Dit verrassende ingrediënt zorgt ervoor dat de brownies heerlijk smeuïg worden. Naast glutenvrij zijn deze brownies ook vegan.
6. Chocolade-bananenbrood
Dit recept staat al een tijdje op de blog en is absoluut een favoriet. En terecht! Dit bananenbrood is een heerlijk en gezond ontbijt of tussendoortje. Alleen al voor de geur die uit de oven komt zou je het eens moeten maken.
7. Kokos-citroen muffins met blauwe bessen
Houd jij van kokos? Dan moet je deze muffins proberen! De muffins zijn gemaakt van kokosmeel en lekker smeuïg. De combinatie van zoete kokos en het zure van de blauwe bessen maakt dit een heerlijk tussendoortje.
8. chocolade-dadel balletjes
De bekende dadelballetjes. Voor deze balletjes heb je maar weinig ingrediënten nodig, ze zijn heel makkelijk om te maken, lekker smeuïg en vegan! De perfecte snack voor wanneer je weinig tijd hebt en nog even snel iets lekkers en gezonds wilt maken.
9. Brownies van zwarte bonen
Nog meer brownies! Zoals ik al zei, ik ben gek op brownies. Dit zijn misschien wel de lekkerste van allemaal, brownies gemaakt van zwarte bonen. Klinkt een beetje gek, brownies van bonen, maar ze zijn verassend lekker!
10. Amandel-havermuffins met bessen
Ook deze muffins zijn zowel geschikt als tussendoortje als ontbijt. Je kunt natuurlijk ontbijten met wat je maar wilt, maar de havermout maakt de muffins voedzaam en zorgt voor langdurig energie. De muffins zijn een beetje zoet door de amandelmeel en hebben een bite door de havermout.
Pancakes en wafels
Naast tussendoortjes kun je ook heerlijke glutenvrije pancakes maken van zoete aardappel of boekweit en glutenvrije wafels van boekweit, amandelmeel of rijstmeel.
Ga jij een van deze recepten van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het recept is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.