Nederland is echt een broodland. Ik denk dat meerendeel ontbijt/luncht met een boterham. Toe aan wat lunchvariatie? Bekijk dan deze 5 variaties eens. Ga je toch voor de vertrouwde boterham? Niks mis met af en toe een lekker stuk goed brood hoor, maar probeer dan wel voor gezond beleg te kiezen.
Laat de kaas, jam en hagelslag even voor wat het is en probeer eens iets nieuws en gezonders! Zelf ben ik helemaal fan van zelfgemaakte plantaardige spreads. Je kunt ze kant en klaar kopen in de supermarkt, maar zelf maken is veel gezonder, smaakvoller en heel erg makkelijk!
Door de spreads zelf te maken weet je precies wat je eet. Geen toegevoegde suiker, e-nummers en andere ‘zooi’. Puur beleg en meteen een extra portie groenten!
1. Humus
Humus, mijn favoriete onder de spread! Ik maak ze in verschillende varianten, zodat het nooit saai wordt. Naast de classic humus, maak ik regelmatig pompoenhumus, bietenhumus en paprikahumus.
2. Wortel-gember spread
Een heerlijke gekruide spread. Echt een aanrader wanneer je van wortel houdt.
3. Doperwten-avocado spread
Mijn favoriet na de humus. Een heerlijke frisse lente spread. En wat houd ik toch van de kleur groen!
4. Courgette spread
Deze raw spread is echt zo gemaakt. Ook lekker om een grote lepel toe te voegen aan een salade.
5. Paprika spread
Ik houd van pittige paprika gerechten zoals deze spread. Doordat je de paprika roostert, krijgt de spread extra veel smaal.
6. Baba ganoush
Baba ganoush is een spread gemaakt van aubergine. Ik was altijd al fan van de baba ganoush uit de winkel, maar zelf maken is zoveel lekkerder!
7. Guacamole
Guacamole wordt gemaakt met avocado’s als basis. Ik houd van avocado en eet deze vrucht dan ook dagelijks. Deze spread zit vol goede vetten!
8. Witte bonen spread
Niet iedereen wordt meteen enthousiast van witte bonen, maar deze spread is echt verrassend lekker. Gewoon eens proberen!
9. Broccoli-avocado spread
Een heerlijke groene spread! De avocado maakt de spread lekke romig
10. Tomaten-basilicum spread
Deze tomatentapenade kan zowel koud als warm gegeten worden. Heerlijk op geroosterd brood.