Zou jij ook wel wat meer je steentje willen bijdragen aan het milieu? Begin in je eigen huis, bijvoorbeeld het verminderen van je energie- en watergebruik. Dit is echt makkelijker gedaan dan je denkt, zonder dat het veel moeite kost. Zo kun je in en om het huis allerlei kleine veranderingen toepassen om dagelijks energie en water te besparen. Me deze 5 tips kun je meteen aan de slag en zullen op jaarbasis veel verschil maken! Beter voor het milieu en ook nog eens voor je portemonnee. Twee vliegen in één klap!
1. Led verlichting
Vervang al je gloei- en halogeenlampen voor led verlichting. Een ledlamp gebruikt veel minder stroom dan gloei- of halogeenlampen. Goed voor het milieu, want door het lage energiegebruik komen minder broeikasgassen vrij. Lampen met het energielabel A++ zijn het zuinigst.
2. Oplaadbare batterijen
We gebruiken met al onze apparaten in huis een hoop batterijen in een jaar. Een gemiddeld gezin heeft er zo een stuk of 34 in huis! Gebruik daarom oplaadbare batterijen. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je minder batterijen gebruikt. Dat scheelt een hoop energie en CO2-uitstoot.
3. Zet apparaten écht uit!
Makkelijk zo een stand-by modes op je tv, monitor en radio, maar uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet zo energiezuinig is als we denken. Het verbruik in de stand-by stand zou maar een minimaal verschil zijn met wanneer het apparaten op actief staat. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Zonde! Zet deze apparaten dus echt helemaal uit. Bij sommige electronica, zoals televisies, monitoren en radio’s is het zelfs het beste om de stekker er helemaal uit te trekken wanneer je deze een langere tijd niet gebruikt.
4. Waterbesparende douchekop
We verbruiken een hoop water tijdens onze dagelijkse douchesessie. Laat de douche niet onnodig aanstaan én vervang de gewone douchekop voor een waterbesparende douchekop. Deze geven evenveel douchecomfort, maar besparen zeker 20 procent aan water. Dit komt omdat er een begrenzer in zit, die niet meer water door de douchekop laat stromen dan een bepaalde hoeveelheid. Wanneer je een regendouche vervangt voor een waterbesparende douchekop bespaar je zelfs 60 procent aan water! Reken maar uit op jaarbasis….
5. Draai met een volle machine
Of het nu gaat om de vaatwasmachine of wasmachine, zet deze pas aan wanneer ze vol zitten. Het is zonde om deze apparaten uren te laten draaien, terwijl ze maar voor de helft vol zitten. En gebruik, wanneer de machine deze optie heeft, de eco stand. Hierbij gebruikt het apparaat minder water.
[ Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking. Het artikel is naar eigen wens en persoonlijk geschreven. ]