5 tips om minder zout binnen te krijgen

We hebben dagelijks zout nodig. Het mineraal natrium dat in zout zit, is namelijk belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en onze bloeddruk.

Ons lichaam heeft dagelijks niet meer dan 6 gram zout nodig, maar wist je dat we wel bijna 10 gram zout via onze voeding binnenkrijgen? Gemiddeld zouden we zelfs 1 kg zout per jaar teveel eten.

Zout wordt in onze nieren gefilterd en komt vervolgens in ons bloed terecht. Wanneer we teveel aan zout binnenkrijgen, is de verhouding vocht/zout in ons lichaam uit evenwicht. Een teveel aan zout kan erge gevolgen hebben, zoals een verhoogde bloeddruk, oedeem, nierziekte, hart- en vaatziekte en botontkalking.

In nature komt er niet zoveel zout voor in onze voeding. Het meeste zout wordt toegevoegd in fabrieken om producten smaak te geven of langer houdbaar te maken. We krijgen zo een 80 procent van onze zoutename uit voeding. De overige 20 procent strooien we zelf over ons eten.

5 tips om minder zout binnen te krijgen

1. Eet zo min mogelijk pakjes en kant en klaar maaltijden

Het meeste zout zit in kant en klaar producten, zoals pakjes, magnetronmaaltijden, pizza’s, blikken of pakken soep en sauzen. Probeer deze daarom zo min mogelijk te eten. Maar ook in vleeswaren, brood, kaas en taart zit zout, ook al proef je dit niet.

2. Lees de etiketten

Geen idee welke producten (veel) zout bevatten? Lees dan het etiket. Hier staat precies op hoeveel zout het product bevat. Dit is soms echt schrikwekkend. Wist je dat er 6 gram zout in een pizza zit en 2,5 gram in een kom soep? Zo zit je al snel over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid heen..

3. Vervang zout voor kruiden en olie

Zo een 20 procent van onze zoutinname voegen we zelf aan ons eten toe. Een beetje zout over je eitje, over je broodbeleg, het avondeten.. onbewust krijg je veel te veel zout binnen. Daarnaast raak je gewend aan de smaak van zout en zul je vaker en sneller ’te flauw’ vinden smaken. Vervolgens heb je nog meer zout nodig..

Vervang het zout dat je over je eten troost voor kruiden of besprenkel met goede olie. Zo geef je je eten smaak en nog veel lekkerder en gezonder ook!

kruiden

4. Kies voor gezonde snacks

In snacks als chips, nootjes en zelfs frituur zit veel zout. Kies daarom voor zoutarme snacks, zoals ongezouten noten, fruit of een van deze gezonde tussendoortjes.

5. Matig met brood

Ik zal nooit zeggen dat je geen brood meer moet eten. Zelf vind ik brood ook heerlijk, vooral goed brood van de bakker zoals zuurdesem of haverbrood. Brood uit de supermarkt bevat helaas veel zout. Wanneer je elke dag brood eet, of zelfs twee keer per dag, krijg je veel zout binnen.

Probeer daarom te matigen met brood. Eet bij 1 maaltijd op de dag brood of las een dagje zonder brood in. Je kunt namelijk heerlijk en gezond lunchen zonder brood. Wil je toch lekker genieten van brood, kies dan voor goed brood of bak zelf een brood!

Recept speltbrood maken