We maken bijna elke dag wel gebruik van onze keuken. De een kookt er uitgebreid in, de ander maakt snel wat klaar en weer een ander warmt er vooral eten in op 😉 Hoe, wat en hoe lang je ook kookt in je keuken, dit kan een stuk duurzamer! Hierdoor bespaar je een hoop water en energie en dat is weer beter voor ons milieu.
6 tips om duurzaam te koken
Eerder gaf ik al tips over duurzamer eten, maar je kunt ook milieubewuster koken. Deze kleine milieubewuste handelingen lijken op het eerste gezicht misschien niet heel veel verschil te maken. Maar moet je je eens bedenken dat je bijna iedere dag kookt én dat heel de wereld dat doet! Dan maakt zo een kleine handeling toch wel heel veel verschil…
1. Gebruik minder water
Een pan water aan de kook brengen, groenten wassen, thee zetten, bouillon maken… Hier gebruik je allemaal veel water bij.
Gebruik bij het koken van water niet een veel te grote pan en gebruik niet meer water dan nodig, maar tot het eten net onder staat. Zo een grote pan met water koken duurt ook nog eens veel langer en het eten verliest er meer vitaminen mee.
Laat tijdens het wassen van groenten etc niet veel langer de kraan open staan dan nodig. En denk ook bij alle andere handelingen waarbij je water gebruikt, gebruik niet meer dan nodig.
2. Kook op inductie als het kan
De soort kookplaat waarop je kookt heeft ook impact op het energieverbruik en CO2 uitstoot. Gelukkig gaan we in Nederland steeds meer van het aardgas af en worden nieuwe huizen helemaal gasloos. Gas is namelijk duur en erg belastend voor het milieu. Ook is er hierdoor meer brandgevaar.
Kies, wanneer je deze keuze hebt, om te koken op een inductie kookplaat. Inductie werkt op stroom en is een stuk zuinige en veiliger dan koken op gas.
3. Laat de oven niet langer aanstaan dan nodig
Een oven verbruikt veel energie. Laat de oven daarom niet langer aanstaan dan nodig. Verwarm de oven pas voor wanneer het nodig is. Het is zonde wanneer je oven al 10 minuten warm is, voordat je het gerecht er in zet.
Zet de oven ook iets eerder uit, iets eerder dan je gerecht klaar is. Het duurt namelijk wel even voordat een oven afkoelt. Je oven tot het laatst moment op 220 graden aan laten staan is daarom niet nodig.
Doe je dit elke keer wanneer je de oven gebruikt (bij mij is dat bijna ieder dag), dan bespaar je hier veel energie mee. Ook fijn voor je portemonnee aan het eind van het jaar… En volgens mij is dit ook veel lekkerder!
4. Ontdooi producten in de koelkast
Zelf heb ik een hekel aan dit keukenapparaat, maar de meeste mensen hebben een magnetron in hun keuken staan. Deze wordt vooral gebruikt om eten in op te warmen en te ontdooien. Magnetrons en ovens kosten erg veel energie.
Vanavond of morgen iets eten dat in de vriezer ligt? Laat het product dan ontdooien in de koelkast! Die staat toch al aan…
5. Doe de deksel op de pan met water koken
Wist je dat je wel 2 tot 3 keer minder energie verbruikt wanneer je bij het koken van een pan water de deksel op de pan doet? Het water kookt hierdoor een stuk sneller. Ook handig voor mensen die niet zoveel geduld hebben, zoals ik 😉
6. Gooi restjes niet weg
Iets teveel gekookt? Gooi restjes eten niet in de prullenbak, maar bewaar ze in een bakje. Lunch hier de volgende dag mee of vries een portie in. Zo voorkom je voedselverspilling. Deze tip heeft misschien minder met koken zelf te maken en meer met duurzaam eten, maar ik kan het maar niet vaak genoeg zeggen. Er wordt in Nederland namelijk zo ontzettend veel eten weggegooid!
[Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Budgetplan.nl]
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.