[print_link]
Het lijkt wel herfst de afgelopen week. Het stormt en regent bijna aan een stuk door. Toen ik gister thuis kwam van de zoveelste regenbui op de fiets, zag ik dat er nog heel veel appels in de fruitmand lagen die echt op moesten. Met dit herfstachtige weer en een schaal vol appels denk je natuurlijk meteen aan ding: appeltaart! Natuurlijk met rozijnen, kaneel en pecannoten (want die vind ik gewoon heel lekker).
Appeltaart met rozijnen, noten en kaneel
De bodem bestaat uit 3 soorten meel. Volkoren speltmeel, amandelmeel en havermout. Deze combinatie maakt de bodem voedzamer dan wit meel, maar de havermout zorgt er ook voor dat deze een beetje crunchy wordt. Je kunt de amandelmeel ook weglaten waneer je deze niet in huis hebt, maar de bodem wordt dan iets minder smeuïg.
Voor mij hoeft er verder niet heel veel suiker en boter in een taart te zitten. Het liefst zo min mogelijk eigenlijk, maar zo een taartje moet natuurlijk wel lekker blijven! Deze verhoudingen vind ik precies goed. Een punt zelfgebakken taart eet je ten slotte ook niet elke dag.
Dit heb je nodig
springvorm (24 cm)
125 volkoren speltmeel
75 gram havermout
30 gram amandelmeel
1 ei
4 kleine Elstar appels
1 eetlepel kaneel
75 gram rozijnen
30 gram pecannoten
4 eetlepels agave/honing
100 gram roomboter (of kokosolie)
1 theelepel bakpoeder
suf zout
Zo maak je het
Meng in een kom het speltmeel, amandelmeel, havermout, een halve eetlepel kaneel, bakpoeder en snuf zout.
Kluts het ei. Verdeel de boter in kleine stukjes samen met het ei en 2 eetlepels honing door het meel. Kneed in ongeveer 3 minuten tot een deeg. Ik deed in een keukenmachine, maar het kan ook met de hand.
Verpak de bol deeg met vershoudfolie en laat 30 minuten rusten. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden.
Schil ondertussen de appels en snijd deze in blokjes. Meng in een kom de stukjes appel, rozijnen, pecannoten, een halve eetlepel kaneel en 2 eetlepels honing.
Vet een springvorm in met boter. Verdeel het deeg over de bodem. Druk goed aan en maak een opstaande rand. Verdeel nu de kom met appel over de bodem.
Bak de appeltaart in het midden van de oven in 40 minuten gaar. Laat de taart goed afkoelen in de taartvorm, op een rooster. Zo wordt de rand en bodem lekker knapperig.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.