Moeite met mijn bed uitkomen, minder energie, continue trek in zoetigheid, een opgezette buik, broeken die wat strakker zitten, wijntjes, biertjes, chocola, chocola, chocola… Oke hoe duidelijker kan het worden. Het is hoog tijd voor een detox!
Eerder probeerde ik al eens een 3-dagen sapkuur. Lees mijn ervaring hier. Dit keer ga ik voor een heel andere soort detox. Als leidraad neem ik namelijk de 28-dagen detox ‘van giftbelt naar tempel’. Ik had hier al veel positieve verhalen over gehoord. Ik las het boek en was na een paar bladzijdes al dol enthousiast. Dit wil ik proberen!
Deze detox staat al een tijdje op mijn planning, maar telkens kwam het niet uit. Maar even eerlijk, komt een detox ooit wel goed uit? je hebt altijd wel een reden om het vooruit te schuiven. Verjaardagen, feestjes, festivals, zomeravonden met BBQ’s en biertjes in het park, vakantie… Maar nu voel ik echt aan mijn lichaam dat het nodig is, om te ‘resetten’. Alle gifstoffen uit mijn lichaam verbannen, mijn darmen, lever en nieren ‘opschonen’. Zo zie ik het. Daarnaast wil ik deze detox ontzettend graag ervaren. Kan ik dit? Ga ik het volhouden? Wat ga ik ervan merken?
De maand augustus is voor mij dus detox maand! (nu ik dit typ bedenk ik mij ineens dat de datum echt vast staat, het is een feit. Ik kan niet meer uitstellen. En dat is maar goed ook). De komende maand is namelijk een rustige maand voor mij zonder al te gekke dingen op de planning (oke het blijft zomer). In september staat er een weekje relaxen op Terschelling op de planning en daarna start ik met mijn nieuwe baan! Augustus is dus de ideale maand voor mijn 28 dagen detox die al een tijdje op mijn planning stond..
Als eerste is het boek ‘Van giftbelt naar tempel’. Wat een geweldig boek! Na het boek gelezen te hebben ben ik nog enthousiaster over de detox en nog verbaasder over de werking van de hele voedingsindustrie en wat wij allemaal voor troep naar binnen eten. Al wist al hier al veel van, en eet ik al zoveel mogelijk vers en puur eten, het heeft mij echt nieuwe inzichten gegeven. En ik moet nog aan de detox beginnen… dat belooft wat.
Waarom detox?
Door middel van de detox verwijder je alle (opgehoopte) giftstoffen uit je lichaam. We krijgen constant allerlei substanties binnen door uitlaatgassen, sigaretten, alcohol, maar ook door van alles uit onze voeding. Ook al verwerken onze organen gevaarlijke stoffen om ons lichaam te beschermen, door allerlei redenen kan het zijn dat ons lichaam de binnenkomende stoffen niet optimaal kan verwerken. Wanneer er meer achterblijft dan wordt afgevoerd, kun je spreken van toxificatie van het lichaam. Dit geeft als gevolg: lusteloosheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, luie of juist actieve darmen en een vale huid. Maar ook ernstige ziektes kunnen het gevolg zijn. Je kunt een detox het zien als de grote schoonmaakbeurt van je lichaam.
De detox ondersteunt het natuurlijke schoonmaakproces van het lichaam door:
– verbetering van de bloedcirculatie
– stimuleren van het loslaten van afvalstoffen via de darmen, de nieren en de huid
– stimuleren van de lever zodat meer afvalstoffen uit het bloed gehaald en losgelaten kunnen worden
– het fatsoenlijk voeden van ons lichaam en dus zorgen voor veel mineralen, vitamines en andere voedingstoffen
– rust geven aan de organen door natuurlijke voeding
Wat houdt de detox in?
Eigenlijk is het simpel. Je eet alles wat vers en écht is. Geen voeding die mogelijk allergische reacties kunnen veroorzaken, zwaar zijn voor het systeem om te verteren en voeding waarmee we veel giftstoffen binnen krijgen. Daarnaast ondersteun je de detox door het borstelen van de huid wisseldouches, om de bloedcirculatie te stimuleren. Er zijn geen ‘regels’ voor hoeveel en wanneer je precies mag eten, en dat vind ik fijn. Dat past namelijk totaal niet bij mij. Ik denk namelijk dat dat voor iedereen verschillend is en je dit zelf het beste kunt invullen.
Wat eet je niet tijdens de detox?
– gluten (tarwe, rogge, spelt.. alles van granen)
– suiker (behalve natuurlijke suikers uit fruit)
– zoetstoffen
– keukenzout
– toevoegingen zoals kleurstoffen, smaakstoffen, conserveermiddelen, emulgatoren, smaakversterkers etc.
– koemelkproducten (melk, boter, kaas, kwark, yoghurt)
– cafeïne (geen koffie en geen zwarte thee)
– vlees (niet alleen rood vlees maar ook geen wit vlees zoals kip)
– alcohol
– witte rijst, brood, aardappel zonder schil, pasta (ofwel, witte fabrieksproducten)
– alle voorverpakte, bewerkte producten
Wat mag je wel eten tijden de detox?
– groenten (rauw, gestoomd, gebakken, uit de oven)
– fruit (bij voorkeur rauw en op de nuchtere maag)
– gedroogd fruit (met mate)
– noten (rauw, ongezouten)
– zaden en pitten
– kiemen (alfalfa, brokolie kiemen, tuinkers)
– bruine rijst (ronde korrel van zilvervliesrijst)
– vis (alle soorten)
– geitenmelk,- kaas, – yoghurt, -kwark
– quinoa en amarant
– eieren
– havermout, havermeel, amandelmeel, quinoameel
– plantaardige melk zoals amandelmelk en rijstmelk (geen soja)
– peulvruchten (bonen en linzen)
– aardappel in schil
– alle kruiden (vers en gedroogd)
– kokos en kokoswater
– oliën ( zoals olijfolie, hennepolie, lijnzaadolie, notenolie, kokosolie)
– kruidenthee, water, warm water met citroen
What’s my poison?
In het boek wordt de vraag ‘wat is jouw vergif’ aan het licht gebracht. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Chocola. Ik kan wel zeggen dat ik hier lichtelijk verslaafd aan ben. Meestal eet ik de pure variant met minstens 72% cacao. Maar melkchocolade gaat er ook nog steeds makkelijk in. Een maand geen chocola gaat dus wel lastig worden. Ook volle (roer)yoghurt eet ik graag. Heerlijk met home made granola, superfoods of vers fruit. Hier moet ik dus vervanging voor zoeken. Helaas voor mij houd ik echt niet van geiten producten, wat dan weer wel mag tijden de detox. Ik denk dat ik deze maand maar overstap op havermout ontbijtjes, pancakes en veel vers fruit.
Ik weet wel zeker dat ik behoefte aan suiker ga krijgen. De komende maand zit er een stukje chocola of een koekje er niet in. Ik ben erg benieuwd hoe lastig het gaat worden om geen suiker te eten. Ook wijntjes tijdens gezellige zomeravonden met vrienden en tijdens het avondeten ga ik missen (ik zie mijzelf al zitten met een kruidenthee en een water met citroen). Maar dat zie ik maar als een mooie uitdaging.
Verder eet ik al vrij gezond en bewust. Ik vermijd zoveel mogelijk tarwe, gluten en suiker (al is suiker echt lastig) en eet ik vers en alles zo puur mogelijk. Maar tijdens de detox moet ik écht goed gaan opletten en nog bewuster eten. De helft van wat je op een dag eet doe je vaak niet bewust en heb je niet eens door. Schrijf maar eens een week op wat je allemaal precies eet, je zult verbaast zijn!
Ik begin mijn dag altijd met warm water met citroen, dus hieraan hoef ik niet te wennen. Ik drink verder altijd kruiden thee en koffie drink ik heel weinig. Af en toe eens een cappuccino in de stad, maar thuis niet. Dit zal dus niet zo lastig worden tijdens de detox.
Voorbereiden en afbouwen
In het boek wordt aangeraden om je goed voor te bereiden en om af te bouwen. Eet de week van te voren geen zware gerechten, zoals gesmolten kaas, pasta etc en bouw af met koffie en alcohol, mocht je dit veel drinken. Omdat ik, al zeg ik het zelf, al gezond en puur eet, weinig tot nooit zware gerechten (en al helemaal geen gesmolten kaas) eet en ik thuis geen koffie drink, heb ik niet echt aan afbouwen gedaan. Wel heb ik zondag avond extra van mijn laatste wijntje genoten en van een stukje chocola.
Ik heb een aantal kleine voorbereidingen gedaan, zoals het aanschaffen van bruine (ronde zilvervlies) rijst en mijn zeezout vervangen door Himalayazout. Verder heb ik mijn voorraad bonen, linzen en kikkererwten, plantaardige melk en amandelmeel aangevuld en een hoop groenten en fruit ingeslagen. Maar dat laatste doe ik eigenlijk elke week al.
Start!
Mijn detox is vandaag van start gegaan. Tijdens deze maand zal ik wekelijks een update posten. Hoe gaat de detox mij tot nu toe af, merk ik al verschil en zo ja welke? Ook zal ik detox-proof recepten posten.
Mijn detox en detox-proof recepten volgen? Volg mij dan op Instagram!
Tip: lees het boek ‘in 28 dagen van giftbelt naar bijbel’! Ik ben benieuwd of jij daarna ook een detox maand, of misschien gewoon 1 week gaat inlassen.
Here we go!