Wanneer het om gezondheid of gezonde voeding gaat, ligt mijn interesse/focus het meest bij onze darmen. Ik denk namelijk dat een goede gezondheid begint bij gezonde goed werkende darmen.
Onze darmen zorgen ervoor dat voeding wordt verteerd, voedingstoffen worden opgenomen en dat restanten als ontlasting je lichaam weer verlaten. Maar ook het grootste gedeelte van onze weerstand en immuunsysteem zit in de darmen. De conditie van je darmen weerspiegelt je gezondheid en hoe jij je voelt. Zorg daarom goed voor je darmen en denk bij alles wat je eet ‘worden mijn darmen hier blij van?’.
Gevoelige darmen
De reden dat ik mij ben gaan verdiepen in gezonde voeding, is dat ik jarenlang (en nog steeds) last heb van gevoelige darmen. Noem het luie darmen, prikkelbare darmen of hoe je het ook maar wilt. Ze zijn gewoon altijd lastig. Er zijn veel voedingsmiddelen waar mijn darmen op reageren in de vorm van buikpijn en een opgeblazen buik. Daarbij komt vaak misselijkheid en benauwdheid kijken. Maar ook op bepaalde voedselcombinaties of onregelmatig eten reageren mijn darmen. En soms blijft het een raadsel waarop ze nou precies reageren…
Het blijft altijd een zoektocht, maar een ding weet ik wel, wanneer ik goed voor mijn darmen zorg, voel ik mij ook goed! De gezondheid van onze darmen is zoveel belangrijker dan wij denken, besteed er daarom extra aandacht aan.
Het ongezonde darmen boek
Toen ik ‘Het gezonde darmen boek’ van Christine Bailey in de brievenbus vond, heb ik het in één keer uitgelezen. De werking van onze darmen en alles wat ook maar met onze darmen te maken heeft vind ik heel interessant.
Niet alleen een slechte spijsvertering of een opgeblazen gevoel zijn tekenen van darmen die niet in balans zijn. Veel kwaaltjes zoals een tekort aan energie, stemmingswisselingen en het hebben van depressieve gevoelens kunnen het gevolg zijn van een slechte darmflora.
5-stappenplan
Het doel van het boek is om de onbalans in jouw darmen aan te pakken, ofwel, om jouw buik weer rustig en gezond te maken.
Het 5-stappenplan in het boek dat vijf weken duurt, heeft als doel om erachter te komen waar de oorzaak van jouw buikklachten ligt. Dit wordt gedaan door bepaalde voedingstoffen uit je voedingspatroon te halen en te vervangen door waardevolle voedingsstoffen en goede bacteriën die je darmen herstellen, je spijsvertering verbeteren en alles weer in balans te brengen.
De vijf fases bestaan uit Verwijdering van irriterende stoffen, herpopulatie van goede bacteriën, heling van de darmwand en balansherstel. Bij elke fase zitten bijbehorende recepten.
Heel veel informatie over onze darmen
Het eerste deel van het boek bevat heel veel informatie om erachter te komen waar jouw onbalans in je darmen vandaan komt. Er wordt uitgelegd hoe onze darmen werken en er komen allerlei darmklachten aan bod. Spijsverteringsproblemen, schadelijke bacteriën, goede bacteriën, een opgeblazen gevoel of een lekkende darm. Ook worden verschillende diëten besproken die zijn gericht op de darmen zoals het SCD-dieet en FODMAP-arm dieet.
Vervolgens wordt er ingegaan op het opsporen van voedselgevoeligheden. Welke voedingsstoffen kunnen wat voor effect op jouw darmen hebben zoals gluten, koolhydraten en granen, en welke voedingsmiddelen kun je het beste vermijden.
Recepten
Het tweede deel van het boek staat vol met recepten. Recepten die licht verteerbaar zijn en de darmen niet te zwaar belasten. Van basisrecepten, ontbijt, lunch en diner tot taarten. Bij elke recept staan symbolen om aan te geven voor welke fases de recepten ontwikkeld zijn.
De recepten zijn allemaal graan- en glutenvrij en suikerarm, en de meeste zijn zuivelvrij. Je kunt natuurlijk ook lekker genieten van de recepten zonder dat je het stappenplan volgt. Ze zien er namelijk heerlijk uit en de fotografie is prachtig!
Heb jij al heel lang darmklachten of andere kwaaltjes die het vervolg zouden kunnen zijn van een slechte darmconditie? Probeer dan zeker het stappenplan te volgen met de bijbehorende heerlijke recepten. Maar ook als je niet of af en toe last hebt van je darmen of andere kwaaltjes is het boek ontzettend interessant om te lezen.
Het gezonde darmen kookboek – Christine Bayley