[print_link]
Raw en vegan cheesecake. Ik heb het al zo vaak gegeten buiten de deur, maar thuis zelf zo een heerlijke taartje maken was er nog steeds niet van gekomen. In mijn gedachten was het nogal gedoe, kost het veel tijd en ik had steeds niet de juiste ingrediënten in huis.
Om eerlijk te zijn, ben ik best een luie ‘kok’. Het moet allemaal gewoon niet te lang duren of heel ingewikkeld zijn. Dit weekend was ik eindelijk in de mood om zelf een raw en vegan cheesecake te maken en had alle ingrediënten in huis.
Waarom heb ik dit niet eerlijk gedaan? Oké, je moet een beetje plannen en wat geduld hebben, want de cashewnoten moeten een nachtje weken en het taartje moet een paar uur in de koelkast staan, maar het was super easy en het taartje stond binnen no time in de koelkast. Het taartje had wat mooier gekund, maar hé, het was de eerste keer..
Tip | in zo een vegan cheesecake gaan behoorlijk wat noten. Noten zijn gezond, maar wel best prijzig. Ik haal mijn ongebrande/ongezouten noten altijd bij de Lidl (in zakken). Een stuk goedkoper en prima kwaliteit.
Cheesecake met sinaasappel (raw & vegan)
Omdat dit mijn eerste raw en vegan cheesecake is, heb ik ‘m redelijk basic gehouden. Een smeuïge bodem van dadels en noten, een vulling van cashew en sinaasappel en een topping van sinaasappelrasp en cacaonibs.
Toen ik een hap van het taartje nam, moest ik meteen denken aan een split ijsje! Een romige structuur en frisse smaak. Heerlijk!
In plaats van sinaasappel, kun je ook iets anders door de bodem mengen en met de topping kun je helemaal los gaan. Wat dacht je van een laagje fruit, zoals frambozen of aardbeien?
Dit heb je nodig
Springvorm (15 cm of iets groter/kleiner)
Bodem
100 gram zachte dadels
50 gram peccanoten
50 gram amandelen
2 el kokosrasp
Vulling
150 gram cashewnoten (geweekt)
100 ml kokosolie
2 el agave
sap en rasp van 1 sinaasappel
sap van halve citroen
2 el cacaonibs
Zo maak je het
Laat de cashewnoten minsten een paar uur (het liefst een hele nachts) weken. Spoel de cashewnoten vervolgens af.
Snijd de dadels in stukjes. Meng in een keukenmachine de dadels, pecannoten, amandelen en kokosrasp tot een plakkerige, grove structuur. Bekleed een springvorm met bakpapier en sluit de rand. Verdeel het dadel-noten over de bodem en druk goed aan. Zet in de koelkast.
Meng vervolgens de casahewnoten in de keukenmachine tot een egale massa. Voeg vervolgens de kokosolie, sinaasappelsap, rasp van een halve schil, citroensap en agave toe. Meng nogmaals tot een gladde massa.
Haal de bodem uit de koelkast. Schep het cashew mengsel hier bovenop en strijk glad. Rasp de helft van een sinaasappelschil over het taartje en verdeel de cacaonibs (en eventueel nog wat kokosrasp) erover. Zet vervolgens voor minstens 4 uur in de koelkast (of een uur in de vriezer).
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.