Chili sin carne, maar dan een luxe versie! Met rijst, tortilla chips, nep gehakt, kidneybonen, avocado en limoen. Een heerlijk gezond en vegetarisch (zelfs vegan) eenpansgerecht. En ook al is dit een luxere versie, dit gerecht is nog steeds mega makkelijk om te maken en staat binnen 30 minuten op tafel.
Chili sin carne deluxe
Chili sin carne was vroeger een van mijn favoriete gerechten. Dit basis recept voor chili sin carne staat al vanaf het begin op de blog, zo een 6 jaar geleden). Een makkelijk gerecht, snel gemaakt en ook nog eens goed voor je portemonnee.
Maar deze luxe versie is toch wel een stukje lekkerder hoor! Het neppe gehakt (rulstukjes) geven een lekkere smaak en bite en zorgen samen met de kidneybonen dat dit gerecht vol eiwitten en ijzer zit. De avocado maakt het romig en de limoen zorgt voor frisheid. Met de tortilla chips kun je natuurlijk heerlijk dippen, wie houdt daar niet van!?
In plaats van rijst én tortilla chips, kun je ook voor één voor de twee kiezen. De rulstukjes zijn vegan en daardoor is deze chili sin carne niet alleen vegetarisch, maar ook nog eens helemaal plantaardig.
Dit heb je nodig (3 á 4 personen)
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
1 groene peper
500 ml passata
1 eetlepel tomatenpuree
1 rode paprika
halve courgette
1 blikje kidneybonen (200 gram)
1 blikje mais (150 gram)
200 gram nep gehakt (tip: rulstukjes van de ah)
1 volle (of 2) theelepel paprikapoeder
halve theelepel kaneel
halve theelepel cayennepoeder
snufje chili vlokken
1 theelepel komijn
snuf zout en peper
1 limoen
1 avocado
Tortilla chips
100 gram zilvervliesrijst
Zo maak je het
Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Snipper de uien en hak de knoflook en groene peper fijn. Verhit een hapjespan (of stoofpan) met olijfolie en fruit de ui, groene peper en alle kruiden toe (voeg 1 theelepel paprikapoeder later toe). Schep goed om. Voeg na een minuut de knoflook en het nep gehakt toe. Schep nogmaals om en laat 2 á 3 minuten bakken.
Snijd ondertussen de courgette en paprika in blokjes en voeg deze toe aan de pan. Bak de groenten ongeveer 5 minuten mee. Voeg vervolgens de passata, tomatenpuree en 1 theelepel paprikapoeder toe. Schep alles goed om. Laat de kidneybonen uitleken en spoel deze even af met water. Laat ook de mais uitlekken. Voeg de kidneybonen en mais toe en verwarm de chili nog 5 minuten op laag vuur. Breng op smaak met een snuf zout en peper.
Schep de rijst en chili sin carne op de borden. Besprenkel met limoensap. . Snijd de avocado in reepjes en serveer de avocado en tortilla chips bij de chili sin carne.
Hou je van koriander? Garneer het gerecht dan ook met koriander.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.