[print_link]
Clafoutis is een frans gebak met kersen dat wordt gegeten als nagerecht. Je kunt het vergelijken met een soort dikke pannenkoek (dutch baby) uit de oven met vers fruit. Heerlijk als toetje, maar deze gezondere variant van clafoutis met bramen, frambozen en citroenyoghurt is ook ideaal als ontbijt in het weekend.
Deze clafoutis is gemaakt van amandelmeel, spelbloem, plantaardige melk en honing en daarom een stuk lichter en voedzamer daan de officiële Franse variant. Je kunt ook 100 gram bloem gebruiken ipv 50 gram amandelmeel en 50 gram bloem. In de zomer heerlijk met rood fruit, maar je kunt allerlei soorten fruit gebruiken.
Dit gerecht uit de oven is mega makkelijk om te maken. Je maakt een beslag dat lijkt op pannenkoekenbeslag, giet deze in een ovenschaal en verdeelt hier het fruit oven. In de oven en klaar is je clafoutis! Extra lekker met een vers fruit en yoghurt als topping.
Dit heb je nodig
3 eieren
50 gram amandelmeel
50 gram (spelt) bloem
250 ml plantaardige amandelmelk
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels honing
1 theelepel vanille extract
sap van kwart citroen
snuf zout
250 gram verse frambozen/bramen + topping
kokosolie/boter om ovenschaal mee in te vetten
Topping
4 eetlepels (plantaardige) yoghurt of kwark
sap van kwart citroen
optioneel: poedersuiker
Zo maak je het
Verwarm de oven op 190 graden. Klop de eieren luchtig in een kom. Voeg het amandelmeel, bloem, de melk, honing, vanille, citroensap, bakpoeder en snuf zout toe en klopt tot een luchtig beslag. Het lijkt op pannenkoekbeslag.
Vet een ovenschaal in met kokosolie of boter. Giet het beslag in de schaal en verdeel vervolgens het fruit eroverheen. Bak de clafoutis 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
Laat de clafoutis buiten de oven iets afkoelen en top eventueel met nog wat vers fruit.Meng het sap van een kwart citroen met 4 eetlepels (plantaardige) yoghurt of kwark en serveer bij/op de clafoutis.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.