Spelt couscous met spinazie-falafel en tahin-Ras El Hanout dressing

couscous falafel Er zijn steeds meer flexitariërs en vegetariërs. Elke dag vlees eten is duidelijk niet meer van deze tijd (yes!). Een geweldige beweging, waar ik als vegetariër heel gelukkig van word. Minder/geen vlees eten heeft namelijk veel impact op het milieu, de dieren en onze eigen gezondheid. En vegetarisch eten is gewoon heel lekker, zoals dit recept; couscous met falafel en tahin-Ras El Hanout dressing!

Van 5-11 maart 2018 vindt zelfs de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats in Nederland en er liggen steeds meer heerlijke ‘vleesvervangers’ in de supermarkt. Zo fijn dat er steeds meer aandacht wordt gegeven aan het bewust minder eten van vlees en de gevolgen daarvan.

Om jullie te inspireren met heerlijke, vegetarische recepten tijdens de Nationale Week Zonder Vlees (en natuurlijk het hele jaar door), heeft Garden Gourmet mij gevraagd om een recept te ontwikkelen met een vleesvervanger uit hun assortiment.

Meer vegetarische maaltijden op tafel!

Het is tijd voor minder vlees en vis, en meer vegetarische gerechten op tafel. De Nationale Week Zonder Vlees en Garden Gourmet hebben hetzelfde doel; Nederland bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten.

Maar dat niet alleen. Met deze week willen ze ook graag laten zien dat minder vlees eten en een vegetarische maaltijd op tafel zetten heel lekker, gezond en makkelijker is dan je denkt. Hetzelfde doel als ik heb met Feelgoodbyfood, daarom word ik hier zo blij van!

Recept met falafel

Voor het recept ging ik aan de slag met de spinazie-falafel uit de Mezze selection (deze zijn zelfs helemaal vegan!). Falafel is echt mijn favoriet en een veelzijdig product. Lekker in een wrap, als hapje met hummus, in een salade of in de couscous!

couscous falafel

Spelt couscous met spinazie-falafel en tahin-Ras El Hanout dressing

Een voedzame couscous met volkoren spelt granen, lekker veel groenten, amandelen, spinazie-falafel en een heerlijke dressing van tahin en Ras El Hanout. Deze dressing is nu al mijn nieuwe verslaving. De falafel en dressing alleen is al een heerlijke combi!

De couscous is makkelijk om te maken en staat binnen een half uurtje op tafel. En het handige van couscous is; je kunt er de volgende dag lekker mee lunchen. Want koud is couscous ook heel lekker.

Tip; In plaats van de dressing, kun je ook een grote lepel hummus toevoegen.

Dit heb je nodig (2 á 3 personen)

1 bos ui
1 teen knoflook
1 tl tijm
1 tl paprikapoeder
1 pak spinazie-falafel balletjes Garden Gourmet (tijdens de week zonder vlees in de bonus bij AH!)
150 gram spelt volkoren couscous
250 ml groentebouillon (om de couscous te wellen)
1 grote wortel
1 courgette
1 bakje cherrytomaten
2 handjes amandelen
verse peterselie

Tahin-Ras El Hanout dressing
2 el (plantaardige) yoghurt
1 tl Ras El Hanout kruiden
1 tl mosterd
halve tl tahin
1 el citroensap

Zo maak je het

Bereid de volkoren spelt couscous volgens de bereidingswijze op de verpakking en zet even apart. Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de bos ui in ringen en hak de knoflook fijn. Snijd de wortel in plakjes en de courgette in blokjes. Hak de amandelen grof en halveer de cherrytomaatjes.

Verwarm een wok- of koekenpan met olijfolie en bak de bos ui, knoflook, paprikapoeder en tijm een minuutje aan. Voeg vervolgens de courgette, wortel en amandelen toe en bak de groenten ongeveer 10 minuten aan. Schep regelmatig even om.

Verdeel ondertussen de falafel over een bakplaat met bakpapier en gril deze 10 á 12 minuten in de oven. Keer de falafel halverwege even om.

Voeg de couscous en de tomaatjes toe aan de pan en schep goed om. Haal de pan van het vuur. Kruid eventueel nog met wat peper. Schep de couscous op de borden, verdeel de falafel over de couscous en garneer met verse peterselie.

Dressing

Voeg alle ingrediënten voor de dressing door elkaar in een kommetje. Besprenkel de dressing over de couscous.

Eetsmakelijk!

Wil jij in 1 minuut zien hoe je deze couscous met falafel maakt? Bekijk het filpmje hier onder!

couscous falafel

[gesponsord] Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met Garden Gourmet.