| Deze challenge ging ik in oktober ook al eens aan. Helaas hield ik deze challenge maar! twee weken vol. Misschien was dit toch niet de juiste timing. Het werd koud, donker.. en nog meer van dat soort smoesjes. Een tweede poging dan maar. Het is immers een nieuw jaar!
We gaan weer richting de lente (oke, dat is wel heel optimistisch). Tijd voor nieuwe plannen en goede voornemens.. Ik ben in ieder geval een stuk gemotiveerder en echt toe aan een maandje suikervrij eten. En mijn lichaam ook. Weer even ‘schoon’ en puur eten.
Om maar mee te beginnen. Ik ben echt verslaafd aan chocolade! En daar heb ik best wat issues mee. Ik hou namelijk echt van gezond eten. Ik hou van groentes, fruit, smoothies, slowjuice sappen en van alles wat groen is. Van bonen, salades, water, thee en nog meer groente en fruit. Ik vind gezond eten gewoon écht veel lekkerder. Ik kan veel ongezond eten weerstaan, maar chocola.. Ik zie deze maand dan ook meer als een maandje zonder chocola, dan een maand zonder suiker.
Ik heb ondertussen (nog steeds) de hele dag door zin in chocolade en andere tussendoortjes, als er maar suiker in zit. Met als gevolg hoofdpijn, misselijk, moeheid en nul concentratie. Ik ben gewoon niet vooruit te branden na het eten van suiker. Natuurlijk geef ik daar niet altijd aan toe. Maar wel meer dan ik zou willen. Tijd om het jaar goed te beginnen en hier wat aan te doen.
Ik merk sinds ik weer naar suiker grijp ik elke dag hoofdpijn krijg; een teken dat mijn lichaam behoefte heeft aan meer suiker. Ik zit dus in de bekende ‘suikerspiraal’. En daar moet ik zo snel mogelijk uit! Even doorzetten dus… uit ervaring weet ik dat dit na een paar dagen vanzelf minder wordt. En uit ervaring weet ik ook; wat is een suikervrij leven (lees veel energie, geen hoofdpijn en geen after diner dips) toch fijn!
Een maand lang geen suikers dus. En dan heb ik het over geraffineerde suikers. Witte deeg producten (witte pasta, rijst etc.), ‘gewoon’ brood, frisdrank, kant en klaar voedsel en sauzen eet ik al nooit, dus daar zal ik geen moeite mee hebben. En te denken aan alle producten waar ‘verborgen’ suikers in zitten. Het wordt dus een maandje heel bewust boodschappen doen en koken.
Maar een maand lang geen chocolade, geen koekjes, geen snoepjes, geen taartjes, geen ‘even snel iets tussendoor, je hebt niet eens door wat je allemaal aan suiker in mond stopt’, dat gaat lastiger worden. Vooral de chocola. Chocola, chocola, chocola…
Deze maand eet ik wel natuurlijke suikers (zoals in fruit en langzame koolhydraten) aangezien die natuurlijk zijn, langzaam in je bloed worden opgenomen, langzaam energie afgeven en de bloedsuikerspiegel dus niet laten stijgen. Daarnaast is het simpelweg ook niet te doen om natuurlijke suikers te laten staan. En naar mijn mening ook niet nodig.
Ik heb er zin in! Zin om weer gezond en puur te eten. Zin om weer meer energie te hebben, beter te slapen, beter te kunnen concentreren en weer fitter te worden! Januari wordt een suikervrije maand!
We gaan ervoor! Doe jij ook mee?
Update
Wekelijks zal ik een update geven over hoe mijn suikervrij maand verloopt. Weten wat er ondertussen allemaal gebeurd? Volg Feelgoodbyfood dan op Instagram en Facebook.
Lees ook:
Meer weten over suiker, hoe het komt dat we zo een drang naar suiker hebben en waarom het zo lastig is om hier vanaf te komen? Lees het in mijn eerdere blogpost ‘onze suikermaatschappij’.
| Deze chocolademuffins zijn suikervrij en gemaakt van rauwe cacao!