40 uur of nog meer in de week keihard werken, en hier niet genoeg loon voor krijgen om de basics mee te betalen. Kun je het je voorstellen? In Nederland niet, maar voor de rozenplukkers in veel landen in Afrika is het helaas een feit.
Mijn huis staat vol met groen en van een mooie bos bloemen op tafel kan ik echt gelukkig worden. Zo af en toe neem ik na het doen van de boodschappen een bos bloemen voor mezelf mee. Na een vrolijke dag, maar ook na een niet zo fijne dag. Bloemen maken je altijd vrolijk! Maar eigenlijk heb ik bij het kopen van een bos bloemen in de supermarkt nooit stil gestaan waar deze vandaan komen en of de mensen die deze bloemen geplukt hebben hier wel een leefbaar loon voor krijgen. Jullie wel? Het lijkt zo vanzelfsprekend dat dit allemaal goed geregeld is. Maar voor de rozenplukkers in Oostelijk en Zuidelijk Afrika kan dit een stuk beter!
Fijn zo een bos rozen! Maar minder fijn voor de plukkers…
Om dit moment is de problematiek rondom rozenplukkers in landen als Kenia of Ethiopië groot en om verdrietig van te worden. Toen ik voor deze mooie campagne in gesprek ging met Hivos en hoorde hoe de situatie op dit moment is, was ik geschokt en verdrietig tegelijk. Is dit echt de situatie anno 2019?
Het zit zo: de meeste rozen die in Nederland verkocht worden komen niet uit Nederland, maar uit Kenia of Ethiopië. De rozenplukkers (voornamelijk vrouwen) in deze landen werken keihard in vaak slechte omstandigheden en krijgen op dit moment geen leefbaar loon. En met leefbaar loon wordt bedoeld, loon dat genoeg is om van primaire levensbehoefte te voorzien. Net genoeg om voedsel, water, huur, elektriciteit, medische zorg, onderwijs en kleding van te betalen. Een eenvoudig leven en totaal geen luxe… Het inkomen dat rozenplukkers nu krijgen ligt onder de armoedegrens en hier kunnen zij niet van leven.
Waar gaat het mis?
Waar gaat het mis denk je? Eigenlijk in de hele keten, maar ook bij ons, in Nederland! Bij de supermarkten om precies te zijn. Supermarkten hebben namelijk veel macht. Aan de ene kant kunnen zij bepalen welke prijs ze voor de rozen vragen aan de consument en aan de andere kant zijn zij in de positie om eisen stellen aan de telers waar de rozen ingekocht worden. Supermarkten betalen geen eerlijke prijs voor de rozen!
Hivos is een mensenrechtenorganisatie en voert al vanaf 2012 campagne om de arbeidsomstandigheden in de Afrikaanse bloemensector te verbeteren. En nu zijn de supermarkten aan de beurt. Wist je bijvoorbeeld dat supermarkten een verantwoordelijkheid hebben dat de producten die zij verkopen zonder mensenrechtenschendingen tot stand zijn gekomen? Zelf heb ik hier nooit bij stil gestaan, maar dat lijkt mij toch meer dan logisch!?
13 cent meer per bosje rozen = een leefbaar loon voor plukkers!
Wat een groot pluspunt is: als de fout ook bij de supermarkten in ons eigen land ligt, betekent dat ook dat zij iets aan deze problematiek kunnen doen. Uit het onderzoek ‘kansen voor een leefbaar loon’ is gekomen dat er maar 13 cent meer voor een bosje van 10 rozen nodig is om ervoor te zorgen dat de plukkers wél genoeg loon krijgen. 13 cent, een hele kleine verandering om zo een groot probleem op te lossen!
Het zou niet eerlijk zijn om de consument de volledige 13 cent te laten betalen, de hele bloemenketen moet verantwoordelijkheid nemen om het loon tekort te dichten. Kwekers, handelaren, maar vooral supermarkten, omdat zij direct bij de teler kunnen inkopen. Een eerlijke prijs betalen. Supermarkten, hoe moeilijk kan het zijn? En daar heeft Hivos iets heel tofs op bedacht! Een spel voor alle supermarkten!
Hé supermarkten, spelen jullie mee?
Begin juli startte Hivos het ‘Hallo supermarkt, hoe moeilijk kan het zijn’ spel. Door middel van dit spel willen zij supermarkten de problematiek laten inzien en aanmoedigen om stappen te zetten naar een leefbaar loon voor bloemenplukkers.
Alle supermarkten hebben een enquête gekregen die zij kunnen invullen. Door middel van vragen krijgen zij inzicht in drie fases die tot een leefbaar loon voor de plukkers kunnen leiden. Met iedere stap die zij zetten in de goede richting voor een leefbaar loon voor de plukkers, kunnen zij punten scoren. Een supermarkt kan het spel winnen door als eerste een leefbaar loon te betalen voor de rozen die zij verkopen.
Een mooie manier om supermarkten te benaderen lijkt mij. Dit kunnen ze toch niet negeren? Ik ben echt ontzettend benieuwd hoe de respons van supermarkten op het spel gaat zijn. En hoeveel supermarkten met een paar simpele en eerlijke stappen er voor gaan zorgen dat de plukkers een leefbaar loon krijgen. Een loon boven de armoedegrens waarvan ze ook echt kunnen leven!
Een eerlijke roos is dus een roos die geplukt is door plukkers die hier een leefbaar loon voor krijgen! En van die rozen word je toch nog vrolijker?
[ dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hivos, maar geheel naar eigen mening en interesse geschreven ]
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.