Eieren. Het is een van de laatste dierlijke producten die ik nog eet. Soms koemelk in mijn koffie buiten de deur, of een enkele keer wat parmezaan over een pasta, maar verder eigenlijk niet. 100% vega en 90% plantaardig eten bevalt mij zo goed en zou niet anders meer willen. Maar die eieren, die zitten mij de laatste tijd toch een beetje dwars.
Legkippen in de vee-industrie
Ik ga geen preek houden over hoe legkippen of keukentjes behandeld worden, maar het leven van kippen in de vee-industrie is echt onvoorstelbaar.
Wanneer ik dit aan ander vertel, krijg ik vaak reacties als; ‘dan kun je niks meer eten’, of ‘die filmpjes moet je gewoon niet kijken’. Daar ben ik het niet mee eens. Gewoon maar onze ogen sluiten en net doen of het er niet is? De waarheid negeren, omdat deze misschien harder en verdrietiger is dan we willen?
Eerder ging al van zo een goedkope doos met 10 eieren, naar een klein doosje vrije uitloop eieren. Maar het liefst zou ik eieren helemaal uit mijn eetpatroon hebben. Het voel gewoon niet meer goed om ze te eten. Van die hoeveelheid dozen eieren van 1 euro in de supermarkt word ik zelfs een beetje verdrietig.
Daarom probeer ik zelf probeer ik zo min mogelijk eieren te eten. Wanneer ik nu (één keer in de 2 maanden) eitjes koop, kies ik voor een doosje Kipster-eitjes (verkrijgbaar bij de Lidl). Deze eitjes zijn dier- en milieuvriendelijk.
Ei in baksels
Het grappige is, ik vind ei niet eens niet lekker, vooral los niet. Ik gebruik eieren eigenlijk alleen maar in baksels. En die eieren die ik gebruik in baksels, die moeten toch te vervangen zijn? Dat zijn ze, en best makkelijk ook!
Ei vervangers zijn niet alleen een ideale optie voor wanneer je plantaardig wilt eten of geen ei lust, maar ook handig voor mensen die een kippenei allergie hebben.
Ei vervangers
Bakken zonder ei. Ik moet wel toegeven. Bakken met ei vervangers is iets wat je even onder de knie moet krijgen. Ei dient namelijk als bindingsmiddel en zorgt voor een luchtige structuur. Het koste mij bijvoorbeeld drie bananenbroden om erachter te komen hoe ik dat bananenbrood nou luchtig kreeg. Ze kwamen echt als bakstenen uit mijn oven..
Maar er zijn een paar ingrediënten die heel goed dienen als ei vervanger. Zo kun je lijnzaad, chiazaad of agar agar mengen met water. Deze werken als rijsmiddel. Of gebruik fruit zoals appelmoes of banaan in zoete bakgerechten. En zelfs hartige gerechten kun je maken zonder ei!
Lijnzaad
- 1 ei = 1 el lijnzaad + 3 el water
Meng in een kommetje de gebroken lijnzaad met het water tot je een dikke substantie krijgt.
Chiazaad
- 1 ei = 1 el chiazaad + 5 el water
Meng in een kommetje de chiazaad met het water en laat 15 minuten wellen, totdat je een papje hebt.
Agar agar
- 1 ei = 1 el agar agar + 3 el water
Banaan
- 1 ei = een halve rijpe, geprakte banaan
Zorg ervoor dat je rijpe bananen gebruikt en prak deze goed (of mix met een staafmixer).
Appelmoes
- 1 ei = 4 el appelmoes
Kikkererwtenmeel- en vocht
Kikkererwtenmeel is een goede ei vervanger in hartige gerechten, zoals quiche. Maar je kunt hier ook heel makkelijk een plantaardige bechamelsaus mee maken, zoals in deze moussaka. En wist je dat je van het vocht van kikkererwten zelfs eiwit kunt maken? Spoel dit dus niet meer door de gootsteen!
- 1 ei = 3 el kikkererwtenmeel + 3 el water
Meng het meel samen met het water in een kom.