[print_link]
Lemon poppy seed cake, ofwel cake met citroen en maanzaad. Wie kent deze heerlijke gespikkelde cake niet? NIET? maak ‘m dan zo snel mogelijk! Het is een klassieker in Amerika en een frisse traktatie voor in de lente en zomer.
Frisse lemon poppy seed cake
Uiteraard maakte ik een gezondere variant op basis van speltbloem en een stuk minder suiker. Niet dat je meteen de hele cake kan opeten (helaas), maar het is wel een stukje gezonder. Volgens mij wordt het klassieke recept met melk gemaakt, maar ik koos voor kwark. Dit maakt de cake lekker smeuïg. En zoals je van mijn recepten gewend ben, de cake is easy peasy om te maken.
Mocht je de cake toch liever met (plantaardige) melk maken, voeg dan in plaats van de kwark 250 ml melk toe.
Dus duik de keuken in, laat je huis heerlijk ruiken naar citroencake en geniet van een dikke plak lemon poppy seed cake in het zonnetje.
Dit heb je nodig
150 gram speltbloem
50 gram speltmeel
125 gram kwark
50 gram boter
3 eieren
1 grote eetlepel maanzaad
30 gram kokosbloesemsuiker (of 4 eetlepels agave)
4 druppels vanille
1 grote citroen (sap + zest)
1 zakje baking soda
snuf zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zeef de bloem en het meel en voeg hier een snuf zout aan toe. Klop in een kom de eieren luchtig en meng hier vervolgens de boter, kwark, suiker (of agave), vanille en de rest van de citroen aan toe. Meng beetje bij beetje de bloem toe en meng met een spatel tot een beslag. Spatel nu het maanzaad door het beslag.
Voeg in een kommetje het citroensap en de baking soda bij elkaar en meng tot een papje. Verdeel voorzichtig met een spatel door het beslag. Vet een cakevorm in met boter of olijfolie en giet hier het beslag in.
Bak de cake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Laat goed afkoelen voordat je de cake aansnijdt.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.