[print_link]
Gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen, daar hou ik van! Tjap Tjoy en Gado Gado zijn van die gerechten. Gado Gado is een Indonesisch groentegerecht dat wordt geserveerd met rijst, ei, pindasaus en cassave. Eigelijk heel eenvoudig, maar zo lekker!
Gado Gado met pindasaus en tofu
Dit gerecht is van zichzelf al best gezond, maar ik maakte ‘m helemaal Feelgoodbyfood proef door een plantaardige variant te maken. Simpelweg door ei te vervangen door gebakken tofu. Niet alleen zodat het gerecht plantaardig is, maar ik hou gewoon niet van ei.
Het gerecht wordt nog iets gezonder door het te serveren met zilvervliesrijst en de pindasaus lekker zelf te maken (dit is zo makkelijk!). Je kunt natuurlijk ook een andere rijstsoort gebruiken.
De hoeveelheid van elke groenten is niet zo heel belangrijk, zolang je van alle groenten evenveel gebruikt. Ik heb de groenten niet afgewogen, maar overal gewoon wat van gepakt. Zo gaat dat soms met koken..
Dit heb je nodig (2 á 3 personen)
100 gram zilvervliesrijst of bruine rijst
2 handen sperziebonen
2 wortels
2 handen spitskool
halve komkommer
1 hand taugé
200 gram tofu
1 el sojasaus
1 teen knoflook
Cassave
Pindasaus
1 ui
1 teen knoflook
2 el pindakaas
200 ml plantaardige melk (of kokosmelk)
1 el ketjap manis
2 tl sambal oelek (gebruik 1 tl als je niet zo van pittig houdt)
snuf zout
Zo maak je het
Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking, Snijd de tofu in blokjes en hak de knoflook fijn. Verhit een wok- of koekenpan met olie en bak de tofu en knoflook in 5 minuten goudbruin. Voeg de laatste 2 minuten een scheutje sojasaus toe. Zet de tofu apart.
Breng een kookpan met voldoende water aan de kook. Verwijder de uiteinde van de sperziebonen en snijd de sperziebonen doormidden. Snijd de wortel in plakjes. Voeg de spierzonen en wortel toe aan de pan. Kook deze 5 minuten.
Snijd ondertussen de spitskool in stukken en voeg deze na twee minuten toe aan de pan. Snijd de komkommer in stukjes. Voeg de komkommer en de taugé de laatste minuut toe aan de pan.
Giet de groenten af en spoel deze af met koud water. Door de groenten te schikken met koud water, blijven ze knapperig.
Pindasaus maken
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm olie in een steelpannetje en fruit de ui en knoflook een minuutje aan. Voeg vervolgens de pindakaas en de melk toe en roer door elkaar. Voeg ten slotte de ketjap en sambal toe en verwarm de pindasaus op laag vuur. Laat niet koken. Voeg op het einde een snuf zout toe.
Schep de groenten, rijst en tofu op de borden. Serveer met een grote eetlepel pindasaus en cassave.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.