Het liefst zitten we de hele dag vol energie om op hoog tempo alles te kunnen doen wat we willen. Maar helaas is dit in de werkelijkheid niet altijd het geval. Vooral tijdens de herfst- en wintermaanden kunnen we allemaal wel wat extra energie gebruiken. Een gezond voedingspatroon, voldoende slaap en ritme zijn hierbij belangrijk.
6 tips om energiek de dag door te komen
Hoe zit het met jou energieniveau? Voel je je vaak futloos en moe? Word je zelfs al moe wakker? Zit je overdag gapend en energieloos achter je laptop? En heb je in je vrije tijd eigenlijk geen energie meer over voor leuke dingen?
Kortom: kun jij wel wat extra energie gebruiken? Lees dan snel de volgende tips om energieker de dag door te komen.
1. Slaap genoeg
Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch slapen veel mensen niet genoeg. Wanneer je een gebrek hebt aan energie, komt dat simpelweg vaak doordat je te weinig uur slaapt of snachts vaak wakker wordt.
Er zijn een aantal tips om beter in slaap te komen. Leg alle apparaten, zoals je laptop en telefoon een uur voordat je gaat slapen weg en pak in plaats daarvan een boek. Schrijf alle to do’s die in je hoofd zitten van je af voordat je gaat slapen (helpt bij mij goed). Zorg ervoor dat je slaapkamer overdag én ’s nachts goed gelucht wordt. Ten slotte, probeer gewoon op tijd naar bed te gaan (of er in ieder geval alvast in te liggen).
2. Drink (elke ochtend) voldoende water
Drink elke ochtend na het opstaan twee grote glazen water. Je metabolisme gaat meteen aan de slag om het water op te warmen. Wanneer je lichaam al op gang is, ben je zelf de rest van de dag ook meteen een stuk energieker. Drink ook de rest va de dan voldoende water.
3. Begin de dag met een goed ontbijt
De dag beginnen met een goed en gezond ontbijt is erg belangrijk voor je energieniveau. Na een nacht slapen is je bloedsuikerspiegel laag en heeft je lichaam behoefte aan nieuwe energie om goed te kunnen functioneren. Deze nieuwe energie haalt je lichaam uit een voedzaam ontbijt. Voedsel is namelijk de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Door je ontbijt over te slaan blijft je bloedsuikerspiegel laag.
Een groene smoothie is een lekker en gezond ontbijt, mits je er een complete maaltijd van maakt.
4. Beweeg elke dag een half uur
Bewegen geeft energie! Sporten laat je hartslag omhoog gaan en je bloed wat harder stromen. Zelfs wanneer je je moe en lusteloos voelt, helpt sporten om weer energie te krijgen.
Bewegen is voor iedereen goed, maar vooral wanneer je een zittend beroep hebt is het belangrijk dat je voldoende beweging krijgt. Nu hoef je echt niet 5x in de week in de sportschool te staan, maar dagelijks een stukje hardlopen, doorfietsen of wandelen is al goed voor je.
5. Vermijd snelle koolhydraten (suiker)
Snelle koolhydraten zitten vol suiker en verstoren de bloedsuikerspiegel. Ze veroorzaken pieken en dalen waardoor je gedurende de dag afwisselend veel en weinig energie hebt. De bekende energie dipjes. Witte pasta, wit brood, witte deegproducten, kan-en-klare ontbijtgranen en andere bewerkte voedingsmiddelen bevatten veel snelle koolhydraten (suiker) en zorgen voor deze dipjes.
Je hebt wel koolhydraten nodig voor energie. Kies daarom voor langzame koolhydraten die je geleidelijk energie geven, zoals volkoren producen, havermout, quinoa, peulvruchten, zoete aardappel en fruit.
6. kies voor gezonde tussendoortjes
Tussendoortjes zijn een goed idee en kunnen je net even de extra energie geven die je nodig hebt. Maar net als met koolhydraten geldt; kies wel voor gezonde tussendoortjes. Snacks vol met suiker zorgen misschien voor energie op korte termijn, maar daarna daalt je bloedsuikerspiegel en heb je je juist nóg minder energie dan je al had. Denk aan kant-en-klare energierepen, liga’s, koekjes, chocola etc.
Kies daarom voor suikerarme en eiwitrijke tussendoortjes die je bloedsuikerspiegel stabiel houden en geleidelijk energie geven. Gezonde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld noten, fruit, een bakje (plantaardige) yoghurt of zelfgemaakte energierepen.