Waarom ik liever geen zuivel eet en kies voor plantaardige voeding

Een bepaald voedingspatroon waar je je goed bij voelt heb je niet van de een op de andere dag. Het is een (vaak lange) zoektocht, waarin je stapje voor stapje erachter komt wat het beste bij jou en je levensstijl past. Zo is dat in ieder geval bij mij gegaan. Het is echt een proces geweest, waarin ik elke keer weer nieuwe dingen heb ontdekt, geleerd en uitgeprobeerd, en dat is het eigenlijk nog elke dag.

Gezonde voeding is voor mij een levensstijl geworden, een manier van leven waarin gezonde voeding een dagelijkse gewoonte is. Zolang ik mij herinner had ik altijd last van lichamelijke klachten als buikpijn/een opgezette buik na het eten, hoofdpijn, verkouden, misselijk, energie tekort etc.

Door veel te lezen en te experimenteren met voeding, kwam ik erachter voor welke producten mijn darmen gevoelig zijn en dus het beste links kon laten liggen. Door producten weglaten, toevoegen en uitproberen en steeds meer producten te eten die rechtstreeks uit de natuur komen (plantaardige voeding), begon ik mij een stuk beter te voelen. Zeg maar gerust, geweldig!

Maar zoals ik al zei, dit is niet van de een op de andere dag gebeurd. Ik heb wel altijd al interesse in gezonde voeding gehad, vooral omdat ik erachter kwam dat wat ik eet echt weerspiegeld hoe ik mij voel.

Zo ben ik nooit een liefhebber van vlees/vis geweest, maar sinds ongeveer twee jaar ben ik helemaal vegetariër. Dit heeft meerdere redenen, maar het belangrijkste is dat ik mij hier het fijnste bij voel. Witte meelproducten heb ik vervangen voor gezonde graansoorten, omdat mijn darmen hier heel gevoelig voor zijn. Ook suiker en ander bewerkt voedsel vermijd ik zoveel mogelijk, omdat ik hier eigenlijk direct hoofdpijn van krijg en ontzettend moe van word.

Zuivel

Ook met zuivel heb ik een aardige zoektocht meegemaakt. Ik moest altijd al uit de buurt blijven van zuiveldranken, roomijs en gesmolten kaas (ik kreeg hier direct ontzettend buikpijn van), maar ook met het eten van yoghurt en kaas van de koe ben ik langzaam gestopt (en hoe ik over melk denk, kun je lezen in dit artikel dat ik twee jaar geleden schreef).

De tijd daarna ben ik eigenlijk alleen nog maar geitenyoghurt en geitenkaas gaan eten. Dit konden mijn darmen veel beter verdragen dan zuivel van de koe. Toch merkte ik dat ik nog steeds regelmatig last had na het eten van zuivel. Een opgezette buik, buikpijn, hoofdpijn en ik kreeg het vaak benauwd na een bakje geitenyoghurt.

Na een aantal weken even helemaal te stoppen met het eten van zuivel en geheel plantaardig te eten, voelde ik mij zoveel beter. Ik was hier echt door verrast. Een plattere buik, betere stoelgang, minder hoofdpijn, ik sliep beter en had gewoon echt meer energie. Ook heb ik het idee dat de conditie van mijn huid en haar is verbeterd.

IMG_8370

Zuivel en gezondheid

Zelf ben ik ervan overtuigd dat wij al onze voedingstoffen kunnen halen uit plantaardige voeding. Onbewerkte voeding dat de natuur ons biedt. Daar hoort zuivel niet tussen, we hebben het niet perse nodig. En aangezien ik behoor tot de mensen die zuivel slecht kan verdragen, geeft zuivel mij geen enkel voordeel.

Vitamine B-12 is hierin een uitzondering. B-12 vind je namelijk alleen in dierlijke producten. Omdat ik geen vlees eet en bijna geen zuivel, is dit de enige vitamine die ik slik in tabletvorm.

Wist je dat grotendeels van de mensen eigenlijk slecht reageert op zuivel en vooral melk? De meeste weten dit alleen zelf niet. Zonder dat je het doorhebt kan zuivel je immuunsysteem aantasten. Het kan zorgen voor verstopte luchtwegen, misselijkheid en hoofdpijn. De klachten die ik in veel mindere mate heb sinds ik (zo goed als) gestopt ben met het eten van zuivel. Onvoorstelbaar wat voeding met je lichaam kan doen toch? Zowel in positieve als negatieve zin.

Ik raad het echt iedereen aan om even een tijdje te stoppen met zuivel en te kijken of je veranderingen merkt. Eet vervolgens weer eens zuivel, kijk hoe je lichaam hierop reageert en trek vervolgens zelf de conclusie. Het proberen waard toch? Pas wanneer je een tijdje geen zuivel eet, kom je er achter hoeveel beter je voelt zonder zuivel.

Bang dat je zonder het eten van zuivel een tekort komt aan calcium? Dan zal ik je gerust stellen, ook calcium kun je uit plantaardige voeding halen zoals groene bladgroenten, peulvruchten, noten en zaden en zelfs uit plantaardige melk.

Wil of kan jij echt niet zonder zuivel? Ga dan wel voor de meest natuurlijke varianten zoals kwark, volle yoghurt, biogarde of geitenyoghurt en laat alle fabrieksmatige zuiveldrankjes en yoghurt met allerlei smaakjes staan. Deze zitten vol met suiker en zijn bewerkt.

Zuivel en milieu

Naast dat we zuivel niet perse nodig hebben en veel mensen hier slecht op reageren, is zuivel net als vlees erg belastend voor het milieu. De veehouderij gebruikt energie, waardoor het broeikasgas CO2 vrijkomt.

Zelf ben ik niet zo een fan van soja, maar voor het milieu is dit wel een beter alternatief. Zuivel op basis van soja veroorzaakt minder milieubelasting omdat het een plantaardig product is: de productie van plantaardige producten kost veel minder energie, water, land en grondstoffen. Voor een liter sojayoghurt heb je bijvoorbeeld maar 8 gram sojabonen nodig.

Geitenyoghurt scoort slechter dan koe zuivel als het gaat om het milieu. Dit komt omdat je veel veevoer nodig hebt om een liter geitenyoghurt te maken en geiten geven niet veel melk per geit. Daarom heb je veel geiten nodig om een liter geitenmelk te produceren.

Wat ikzelf heel bedroevend vind: kokosyoghurt scoort het allerslechtst. Voor een liter kokosyoghurt heb je een kilo kokosnoten nodig en daarvoor wordt veel oerwoud gekapt. Slecht voor het milieu dus, maar scoort wel het hoogst als het gaat om het dierenwelzijn, want kokosyoghurt is helemaal plantaardig. Af en toe een bakje kokosyoghurt als vervanging wanneer je echt zin hebt in ‘zuivel’ is dus prima, maar dagelijks vervangen is erg belastend voor het milieu.

Bron: Milieu Centraal en Groen Licht

Zuivelvervangers

Aangezien ik denk dat je zuivel niet echt nodig hebt, omdat je de stoffen die je nodig hebt als calcium ook uit plantaardige producten kunt halen, vind ik niet dat we zuivelproducten hoeven te vervangen. Wel kies ik soms voor plantaardige varianten, wanneer ik echt zin heb in een bakje ‘yoghurt”, zoals kokosyoghurt.

Een glas melk zal ik nooit drinken, maar in gerechten vervang ik koemelk wel altijd voor plantaardige melk, zoals notenmelk. Deze kun je zelf maken of uit de supermarkt halen. Let er dan wel op dat je de suikervrije variant neemt. Plantaardige melk bevat geen lactose of caseïne zoals dierlijke melk, maar juist wel vitamines, mineralen en gezonde vetten.

De geitenkaas die ik regelmatig at heb ik eigenlijk niet vervangen, maar gewoon weggelaten. Ik dacht dat ik het heel erg zou missen, maar na een paar dagen was ik de geitenkaas al vergeten en nu heeft mijn lichaam gewoon geen behoefte meer aan kaas.

koksoyoghurt

b6543aae-11c5-476e-9aa9-da2917d456ca

Ons goed voelen

Conclusie?  Ik ben echt een voorstander van het zoveel mogelijk eten van plantaardige voeding. Waarom? Natuurlijk ook voor de dieren en het milieu, maar vooral omdat mijn lichaam (met name mijn darmen) hier gewoon het meest blij van wordt. En als mijn darmen blij zijn, dan ben ik het ook. Want het gaat niet perse om wat we nou wel en niet eten, maar we doen dit uiteindelijk voor een hoger doel; ons goed voelen! En mij goed voelen komt bij mij voor het grootste deel voort uit goed (plantaardig) eten.

Nu moet ik wel ik eerlijk zeggen dat het niet zo is dat ik nu nooit meer iets van zuivel eet. Zelf zal ik het niet snel meer in huis halen, maar een keer wat zuivel als geitenkaas door een salade of melk in de koffie doe ik niet zo moeilijk over. Ik neem het dan maar voor lief dat dit even wat zwaarder valt voor mijn lichaam en daarna gaan we weer lekker vrolijk door op de plantaardige toer.

Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaringen en denkwijze over gezonde voeding. Zie disclaimer.

havermoutvlokken ontbijt