Gezond eten of een gezonde levensstijl aanhouden gaat natuurlijk veel makkelijker wanneer je van groente, fruit, smoothies en koken houdt. Maar het ‘plannen’ van je eten heeft hier ook een groot aandeel in.
Ik zal eerlijk toegeven, voor het slapen gaan droom ik al over mijn ontbijt de volgende ochtend en tijdens het maken van mijn ontbijt zit ik al te denken wat ik ga lunchen en avondeten die dag. En eigenlijk ook de rest van de week. Ik heb lijstjes met recepten die ik nog wil maken en lijstjes met boodschappen die ik nog moet doen. Ik ben het liefst elke dag bezig met eten. Boodschappen doen, schema’s maken, koken, bakken, fotograferen, schrijven, erover praten en natuurlijk het eten zelf. Gezond en puur eten is voor mij een passie waarmee ik andere ontzettend graag wil inspireren. Wanneer ik eenmaal begin te praten houd ik niet meer op. Heel vermoeiend soms voor mijn omgeving soms. Sorry omgeving.
Zo extreem hoeft het bij jou natuurlijk niet te zijn, maar plannen wanneer je wat gaat eten kan goed helpen om je gezonde eetstijl vol te houden. Zo voorkom je dat je voor een lege koelkast staat, niet gevarieerd eet, je hongeraanvallen krijgt en naar ongezonde snacks en kant en klaar maaltijden grijpt..
Herken je dat? Dat je thuis komt van een lange dag werken en er eigenlijk niks in huis is. Je bent moe en je hebt geen zin meer om boodschappen te doen en te koken. De keuze om iets te bestellen of voor een kant en klaar maaltijd is dan snel gemaakt. Of misschien begint het eerder op de dag al. Je hebt geen tussendoortjes mee naar school of werk, maar wel heel erg trek zo rond 11 uur in de ochtend of 3 uur in de middag. Dan grijp je al snel naar de kant en klaar snacks vol suikers. Want tsja, die zijn overal om je heen verkrijgbaar.
Door te plannen zorg je ervoor dat je altijd gezond en zelfgemaakt eten bij je hebt. Hierdoor kom je nooit voor verassingen, of in dit geval, voor ongezonde verleidingen te staan. Je hoeft niet meteen een schema voor een week te maken (helpt wel heel goed), maar probeer in ieder geval twee dagen vooruit te plannen. Door te plannen zorg je er ook voor dat je afwisselt in je maaltijden en zo alle voedingstoffen binnenkrijgt. De ene keer havermout voor het ontbijt en de andere keer een groene smoothie. Lunch je vandaag met een salade, dan de volgende dag met een groente omelet of een zelfgemaakte soep. Door te varieer maak je gezond eten nog een stukje leuker!
Tips voor het ‘plannen’ van gezond eten.
| Gezond eten en plannen begint bij de boodschappen. Maak een lijstje met basisproducten die je nodig hebt. Door deze basisproducten in huis te hebben, kun je eigenlijk altijd een gezonde maaltijd in elkaar zetten of een gezond tussendoortje bakken. Bedenkt welke maaltijden je de komende dag(en) wilt maken en haal de ingrediënten in huis.
| Ga na de boodschappen langs een Turkse supermarkt en laad die kar maar vol met groenten, fruit, noten etc. Standaart producten die ik elke week tijdens mijn rondje Turkse supermarkt haal zijn; groene appels, bananen, sinaasappels, een mango of ananas, kiwi’s, peren, grapefruit, een hoop citroenen, bleekselderij, spinazie en een andere bladgroenten, wortels, courgette, sla en gember. Daarnaast wissel ik af met andere groente- en fruitsoorten. Zo heb je altijd verse groenten en fruit in huis. Dit hoort de basis van de voeding te zijn. Ideaal voor salades, diners, groene sapjes en smoothies. Of gewoon als tussendoortje.
| Bedenk de avond van te voren wat je gaat ontbijten. Sommige ontbijtjes kun je de avond van te voren al maken wanneer je haast hebt. Met eieren, bananen, havermout, fruit en yoghurt kun je altijd al heerlijke simpele ontbijtjes klaarmaken.
| Maak de avond van te voren je lunch klaar. Salades met bonen, peulvruchten en groente zijn een gezonde lunch en kun je de avond van te voren al klaarmaken en bewaren in een bakje. De volgende dag stop je net voor je de deur uit gaat je salade in je tas.
| Maak een portie extra voor het avondeten en bewaar in de vriezer. geen zin of tijd om te koken? Even ontdooien en klaar is je maaltijd.
| Een portie avondeten over? Eet dit de volgende dag als lunch. vaak krijg je hierdoor in de middag een extra portie groenten binnen.
| Maak elke week zelf noten- en zadenmelk. Deze kun je in een dichte fles ongeveer een week bewaren. Heerlijk voor in smoothies, pannenkoeken, bakgerechten of gewoon wanneer je zin hebt in een fles pure plantaardige melk.
| Kook een grote portie bruine rijst, quinoa of pasta. Dit kun je prima een week bewaren in de koelkast.
| Maak elke week een grote pan soep. Fries de soep in porties in.
| Maak een grote pot granola en bewaar in een dichte pot. Zo heb je de hele week verse granola. Heerlijk door de yoghurt als ontbijt, lunch of tussendoortje.
| Maak een schema voor één of twee dagen. Geloof mij, wanneer je op papier zet wat je wanneer gaat eten, zal het veel makkelijker zijn om je daaraan te houden.
| Bak elke week, of twee keer in de week wanneer je van bakken houdt, één of twee gezonde tussendoortjes zoals een kaneelcake, raw repen of suikervrij brownies. Zondag is hier een ideale dag voor. Zo heb je de hele week gezonde tussendoortjes in huis.
| Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Vries porties eten en gezonde tussendoortjes in. Op die manier heb je altijd iets gezonds in huis en financieel scheelt dit ook nog eens een hoop. Even ontdooien en klaar.