[print_link]
Het was al even geleden dat ik iets had gebakken. Nu ben ik niet perse heel dol op bakken (ik vind koken veel leuker), maar af en toe een gezond cake of taartje zeg ik geen nee tegen. Daarnaast werkt bakken voor mij een beetje rustgevend en gaat je huis er zo lekker van ruiken. Én je hebt na het bakken natuurlijk een gezond en zelfgemaakt tussendoortje!
Nu het lente is en de temperaturen weer wat hoger zijn (en zelfs af en toe een zonnetje), heb ik meer zin in frisse baksels. Deze yoghurtcake met citroen en fruit is een heerlijke frisse cake die perfect past bij de lente!
Yoghurtcake met citroen en fruit
De cake is fris en smeuïg door de yoghurt en citroen, en het fruit maakt het lekker zoet. Echt perfect als tussendoortje op een zonnige lentedag bij een kop koffie.
Even een meeldingetje. De eerste keer bakte ik deze cake met de helft speltmeel en de helft amandelmeel. Ik vond de structuur van de cake hierdoor te droog en de cake werd niet echt luchtig. De ene keer lukt het bakken met amandelmeel heel goed en de andere keer wordt het te droog en krijgt het heel erg een amandelsmaak. Iemand een idee waar dit aan zou kunnen liggen?
In ieder geval, de tweede keer bakte ik de cake met alleen volkoren speltmeel. Stuk lekkerder!
Dit heb je nodig
220 gram (volkoren) speltmeel
100 gram gesmolten kokosolie
2 eieren
150 gram Griekse yoghurt
100 gram fruit naar keuze (ik gebruikte frambozen)
1 citroen (sap en rasp van halve schil)
1 theelepel vanille extract
1 zakje baking soda = 1 theelepel
snuf zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom het speltmeel en snuf zout. Klop in een andere kom de eieren luchtig en meng hier vervolgens de kokosolie, yoghurt, vanille en het sap en de rasp van de citroen door. Houd een klein beetje citroensap apart.
Meng de inhoud van de twee kommen goed door elkaar, zodat je een luchtig beslag krijgt. Meng in een bakje de making soda met nog een beetje citroensap en meng dit mengsel meteen door het beslag. Spatel ten slotte voorzichtig het fruit door het beslag.
Vet een cakeblik in met kokosolie en giet hier het beslag in. Bak de cake 45 minuten in het midden van de oven. Check met een satéprikker of de cake al gaar is (als de prikker er droog uitkomt is de cake gaar). Zo niet, bak de cake dan nog iets langer.
Laat de cake goed afkoelen voordat je deze in plakken snijdt.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.