Worteltaart is mijn lievelingstaart! Ik ben helemaal niet zo een taart fan, zeker niet die zoete taartjes vol boter en suiker. Maar met een gezondere variant van een wortel- of chocoladetaartje maak je mij wel blij. Lekker een stuk taart bij de koffie of thee in de middag.
Ik had wortels over, het eerste waar ik aan denk is dan natuurlijk; worteltaart! Ook stond het weekend voor de deur, dus genoeg reden om een lekkere, gezonde worteltaart te maken, toch?
Gezondere worteltaart met walnoten en kokos-citroen topping
In worteltaart zitten inderdaad wortels, maar laat je hierdoor niet verleiden, want wortels is echt het enige gezonde in de taart. Deze worteltaart met walnoten en een frosting van kokos en citroen is een gezondere variant. Volkoren spelmeel en amandelmeel in plaats van wit tarwemeel, gezoet met banaan en koksolie in plaats van boter.
Kaas of roomkaas als monchou ben je waarschijnlijk niet van mij gewend, maar bij worteltaart hoort gewoon een frosting! En deze frosting van monchou, kokossnippers en citroen is helemaal zo ongezond nog niet, maar wel ontzettend lekker.
Dit heb je nodig
Springvorm (22 cm)
100 gram volkoren speltmeel
50 gram amandelmeel
200 gram wortels
2 eieren
1 rijpe banaan
70 ml kokosolie
1 tl bakpoeder
50 gram walnoten
2 el kaneel of koekkruiden
snuf zout
sap van halve citroen
optioneel: 50 gram kokosbloesemsuiker als je van zoet houdt
Frosting
100 gram roomkaas
2 el kokossnippers
sap van halve citroen
1 handje gehakte walnoten
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng in een kom het speltmeel, amandelmeel, bakpoeder, kaneel, snuf zout en eventueel de kokosbloesemsuiker. Pureer in een andere kom de banaan met een staafmixer. Klop de eieren luchtig en doe samen met de gesmolten kokosolie en citroensap bij de baan.
Rasp nu de wortels en meng dit bij het banaan-ei-kokosolie mengsel. Voeg het mengsel nu toe aan de kom met droge ingredienten en meng met een keukenmachine (of garde) tot een beslag. Meng de walnoten door het beslag.
Vet een taartvorm in met kokosolie en giet het beslag in de vorm. Bak de taart in het midden van de oven in 45-50 minuten gaar. Laat de taart goed afkoelen.
Maak ondertussen de frosting. Klop de roomkaas een beetje luchtig en meng hier het sap van een halve citroen en de kokossnippers door. Verdeel de frosting over de afgekoelde taart en garneer met gehakte walnoten.
Genieten maar!
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.