Een zelfgemaakte cake, koekjes, muffins of brownies, wie houdt hier niet van!? De gezelligheid en de heerlijke geur die uit de oven komt van thuis bakken, ik kan hier echt van genieten. En natuurlijk van het opeten er na met een op koffie of thee. Helaas zijn de meeste baksels niet echt gezond. Ze zitten vol suiker, boter en wit meel. Vooral na een feestmaand als december wil je vast even minderen met ongezonde ingrediënten, maar dat betekent niet dat je niks lekker meer kunt bakken en eten. Met een paar aanpassingen kun je namelijk heel makkelijk gezondere baksel maken!
7 tips om gezonder te bakken
Een plak gezond bananenbrood in het weekend of als snack, een voedzame ontbijtcake, granola repen als tussendoortje of haver pannenkoeken op zondag. Met deze tips maak je al deze gezondere baksels eenvoudig thuis!
1. Zoet met fruit
Ik voeg vaak fruit (en noten) toe aan mij baksels. Denk aan peer, appel, blauwe bessen, frambozen of plakjes banaan. Dit geeft een heerlijk smeuïge bite en je baksel wordt natuurlijk gezoet door het fruit. Hierdoor kun je minder suiker gebruiken of deze helemaal weglaten natuurlijk.
2. Voedzaam meel
Vervang wit tarwe meel en bloem voor volkoren speltmeel, amandelmeel en boekweitmeel. Of een combinatie hiervan. Deze meelsoorten zijn voedzamer en vullen meer dan wit meel.
3. Bak met haver
Een ander alternatief voor meel is haver! Een stuk voedzamer dan (wit) meel. Met haver maak je echt de heerlijkste baksels, maar ook pannenkoeken en wafels. Je kunt havermout gebruiken, haver of haver malen tot meel. Maar net welke structuur je het lekkerst vindt.
Lees ook: 10x gezond bakken met haver
4. Vervangers voor roomboter
Roomboter is een dierlijk product en bevat veel dierlijke vetten. Wil je een gezondere en plantaardige variant? Dan kun je kiezen voor margarine of olijfolie. Let wel op: je kunt deze niet altijd 1-op-1 vervangen met roomboter. Deze heerlijke cinnamon roll cake maakte ik bijvoorbeeld met margarine.
Soms kun je zelfs de roomboter, margarine en olijfolie helemaal weglaten en kiezen voor appelmoes of gepureerde bananen, zoals in deze appelmoes-cake. Is je baksel meteen lekker gezoet!
5. Gebruik ei-vervangers
Wil je plantaardige bakken of alleen geen ei in je baksels? Bakken zonder ei moet je even onder de knie krijgen, maar is niet zo lastig. Je moet alleen wel weten welke vervangers je voor ei kunt gebruiken. Ik maakte dit heerlijke super luchtige bananen zonder ei!
Lees ook: 5x raw en vegan bakken
6. Gebruik minder suiker of vervangers
De makkelijkste manier om gewoon iets gezonder te bakken; minder met ingrediënten. Baksels zitten vaak vol met suiker en zijn erg zoet. Zelf vind ik al snel iets te zoet en voeg daarom altijd veel minder of helemaal geen suiker toe. Je kunt in plaats van witte suiker ook wat honing of agavesiroop toevoegen. Of gebruik een paar dadels in bijvoorbeeld een cake. Dit zoet je cake en maakt hem lekker smeuïg. Hiermee maak je heerlijke repen of deze chocolade-espresso muffins!
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.