[print_link]
Een gezonde en vegetarische variant maken van een bekend gerecht vind ik toch wel een van de leukste (en lekkerste) gerechten om te maken. Deze Griekse gyros salade met tzatziki is zo een gerecht. Wat is deze gezonde variant goed gelukt! Echt zomer comfort food, en die komt hier deze zomer nog vaak op tafel.
De Griekse salade heeft veel smaak, is voedzaam én vegetarisch, want de ‘gyros’ is namelijk gemaakt van… Pulled Oats! Een heerlijke ‘vleesvervanger’ gemaakt van, inderdaad, oats. Haver dus. Oh jongens, ik ben als vegetariër echt fan van dit nieuwe product!
Gyros van Pulled Oats
Pulled Oats is een nieuw product uit Finland. Het is gemaakt van haver, tuinbonen, erwten, koolzaadolie, water en een snufje zout. Niets meer en minder. Het is dus zelfs helemaal plantaardig!
Deze ‘vleesvervanger’ (ik vind dat woord maar niks, omdat we dan suggereren dat we vlees nodig hebben of dat het een basisproduct is), is gemaakt van haver. Klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt heel erg lekker! En daarnaast is het ook heel voedzaam en vooral een heel makkelijk product!
Wat deze vervanger zo bijzonder en voedzaam maakt is dat het gemaakt is van haver, bonen en erwten. Daarnaast bevat het product geen soja, wat bij veel vleesvervangers het hoofd ingrediënt is. Fijn wanneer je geen of minder soja wilt eten of dit niet goed kunt verdragen. Daarnaast zit dit product vol met eiwitten. Per 100 gram bevat het 30 gram eiwitten! Ideaal voor vegetariërs, veganisten en sporters.
En ten slotte, het is heel makkelijk in gebruik. Je kunt het goed als alternatief gebruiken voor bijvoorbeeld gehakt. Of zoals in dit gerecht, voor gyros! Je kunt Pulled Oats kruiden naar eigen smaak. In de pan roerbakken met een beetje knoflook en kruiden en verwerk het in elk gerecht dat je wilt. Pulled Oats is verkrijgbaar in de varianten naturel en tomaat en ligt bij de Albert Heijn in het vleesvervanger schap.
Griekse gyros salade met tzatziki
Een heerlijke voedzame Griekse gyros salade, gemaakt van Pulled Oats dus. Oh jongens, ik vind het gerecht zo lekker en smaakvol geworden. Ik had echt het idee dat een Griekse salade met gyros aan het eten was.
Naast dat deze salade een gezonde en vegetarische variant is, is het gerecht ook nog snel en makkelijk gemaakt. Ideaal voor zomerse avonden in de tuin of neem ‘m mee naar het park.
Dit heb je nodig (2 personen)
1 pakje Pulled Oats natural
2 handen ijsbergsla
halve komkommer
1 rode ui
1 teen knoflook
1 rode paprika
2 trostomaten
1 aubergine
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijn
halve theelepel cayenne
Tzatziki
170 gram Griekse yoghurt
halve komkommer
1 teen knoflook
peper en zout
Zo maak je het
Hak de knoflook fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de Pulled Oats, knoflook, paprikapoeder en cayenne 7 á 8 minuten aan. Zet even apart.
Snijd ondertussen de aubergine in stukjes en grill deze 10 minuten om en om in een grillpan (kan ook in een koekenpan) met een beetje olijfolie.
Verdeel de ijsbergsla over twee borden. Snijd de rode ui in halve ringen, de tomaat en komkommer in plakjes en de paprika in reepjes. Verdeel deze samen met de gegrilde aubergine over de salade. Schep de Pulled Oats hier bovenop.
Tzatziki
Hak de knoflook fijn en schaaf met een kaasschaaf de buitenkant van de komkommer in dunne plakjes. Meng voor de tzatziki de Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, peper en een snuf zout in een kommetje.
[ dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Gold&Green food ]
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.