Bakken, het geeft zo een cosy gevoel en je hele huis gaat er heerlijk van ruiken! Wekelijks probeer ik iets lekkers te bakken. Geen slagroomtaarten, cheesecakes of muffins vol boter of suiker, maar gezondere varianten op taartjes, koekjes, cake en gezonde tussendoortjes, zoals deze haverkoek met perzik en amandelen! Een heerlijke smeuïge traktatie in het weekend bij de koffie of thee. Maar ook makkelijk om mee te nemen naar werk of school. Gemaakt van havermeel, amandelmeel en… margarine! Bakken met margarine? Yes! Het was voor mij ook de eerste keer, maar wat een succes!
Bakken met margarine
Voor deze haverkoek gebruikte ik Becel romig. Een plantaardige margarine met een extra romige structuur en smaak. Ideaal om te vervangen voor roomboter en iets lekkers mee te bakken of zelfs om helemaal vegan te bakken.
Mijn haverkoek/cake was super smeuïg, maar tegelijkertijd vond ik het iets lichter smaken dan roomboter. Wat ik nog een voordeel vond van bakken met margarine, is dat deze een stuk zachter en daardoor goed te mengen is in een beslag.
Haverkoek met perzik en amandelen
Deze haverkoek maakte ik met het idee om mee te nemen als tussendoortje naar werk, maar het zou ook zomaar een cakeje kunnen zijn voor in het weekend. Ik zou er zelfs mee kunnen ontbijten! Heerlijk smeuïg en zoet door de perzik. Perzik, en bijna al het fruit eigenlijk, in bakgerechten is zo lekker en je baksel wordt op een natuurlijke manier gezoet.
Dit tussendoortje is voedzaam door de havermout, noten en het fruit. Wanneer je er goed op let dat je glutenvrije havermout gebruikt is ‘ie ook nog eens glutenvrij!
Dit heb je nodig
Klein vierkant of rechthoekig bakbliek
150 gram havermout + extra voor garnering
70 gram amandelmeel
50 gram amandelen
100 gram margarine Becel plantaardig romig
2 eieren
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels agave
1 theelepel kaneel
2 perziken
snuf zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de noten fijn in een keukenmachine.
Meng in een kom de havermout, amandelmeel, kaneel, zout en bakpoeder. Klop in een andere kom het ei luchtig en voeg hier de margarine en agave aan toe. Voeg vervolgens de kom met meel toe en meng met een spatel tot een beslag.
Snijd de perzik in stukjes en meng deze vervolgens met een spatel door het beslag.
Bekleed een brownieblik met bakpapier en giet hier het beslag in. Bak de haverkoek 40 minuten in de oven. Laat afkoelen en snijd in vierkante stukken.
[ dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Becel plantaardig ]
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.