[print_link]
Deze cake/koek van havermout, noten en banaan is precies zo een ontbijtje dat past bij het weekend. Ochtenden waarin het allemaal net wat rustiger en langzamer gaat en je geniet van een uitgebreid gezond ontbijtje. En dat ontbijtje mag dan ook wel iets feestelijker zijn dan het snelle on-the-go ontbijt op chaotische doordeweekse ochtenden.
Ik noem ze haver-noten cake/koek, omdat ik echt niet kan kiezen of het nou koek of cake is. De buitenkant is lekker knapperig, maar de binnenkant heeft de vulling van een cake. Het maakt ook helemaal niet uit, ze zijn namelijk ongelofelijk lekker!
De havermout en noten in de cake geven landurig en geleidelijk energie en door de rijpe bananen wordt de cake op een natuurlijk manier gezoet. Dit maakt deze cake/koek een voedzaam en gezond ontbijtje of tussendoortje.
Haver-noten koek
Je kunt de koek/cake in de ochtend maken, zodat deze nog een beetje warm is en je huis heerlijk ruikt, maar wanneer je weinig tijd hebt of gewoon geen zin om ’s ochtend de bakken, dan maak je ze lekker de dag ervoor. Je kunt de cake/koek ongeveer 3 a 4 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking, maar wedden dat ze al veel eerder op zijn?
Dit heb je nodig
bakblik van 20×25 (of vierkant)
150 gram havermout + extra voor de topping
80 gram speltmeel
150 gram noten
100 gram gesmolten kokosolie
2 rijpe bananen
2 eieren
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel kaneel
snuf zout
Zo maak je het
Verwarm de oven op 200 graden. Meng in een kom de rijpe bananen, eieren en kokosolie met een staafmixer of keukenmachine. Voeg het meel, havermout, bakpoeder, zout en kaneel toe en meng goed door elkaar met een spatel. Schep vervolgens de noten erdoor.
Vet het bakblik in met kokosolie en schep het deeg in het bakblik. Verdeel hier vervolgens nog wat noten over.
Bak de koek/cake gaar in 25/30 minuten. De cake/koek is gaar wanneer deze goudbruin is en een sátestokje er droog uitkomt.
Laat de koek/cake op een rooster afkoelen en snijd deze in hapklare stukken.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.