Het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten

Het verschil tussen langzame en snelle koolhydraten is de snelheid waarmee een koolhydraat door het lichaam wordt omgezet in suikers. Snelle koolhydraten worden vrijwel meteen in het bloed opgenomen (wat het lichaam niet kan gebruiken wordt opgeslagen als vet) en omgezet in suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel onmiddellijk stijgt.

Dit geeft voor een korte tijd energie, maar zorgt ervoor dat je daarna in een energie dip komt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een after diner dip na een groot bord witte pasta. Met als gevolg dat je weer verlangt naar suikers. Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel zo laag en stabiel mogelijk te houden en grote schommelingen te voorkomen.

De volgende producten bevatten snelle koolhydraten:

Witbrood (maar ook veel bruinbrood)
Witte pasta
Witte rijst
Cruesli/cornflakes
Fastfoodproducten
Koek/chips/snoep

Een langzame koolhydraat wordt langzaam door het bloed opgenomen (er wordt vrijwel niets als vet opgeslagen) en heeft dus veel meer tijd nodig om door het lichaam te worden omgezet in suikers. Dit zorgt voor een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Ook zorgen langzame koolhydraten voor een verzadigingsgevoel.

De volgende producten bevatten langzame koolhydraten:

Groente
De meeste fruitsoorten
Volkorenproducten/boekweit/spelt
Havermout
Quinoa, bruine rijst
Peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten)
Zoete aardappelen