Het verschil tussen langzame en snelle koolhydraten is de snelheid waarmee een koolhydraat door het lichaam wordt omgezet in suikers. Snelle koolhydraten worden vrijwel meteen in het bloed opgenomen (wat het lichaam niet kan gebruiken wordt opgeslagen als vet) en omgezet in suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel onmiddellijk stijgt.
Dit geeft voor een korte tijd energie, maar zorgt ervoor dat je daarna in een energie dip komt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een after diner dip na een groot bord witte pasta. Met als gevolg dat je weer verlangt naar suikers. Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel zo laag en stabiel mogelijk te houden en grote schommelingen te voorkomen.
De volgende producten bevatten snelle koolhydraten:
Witbrood (maar ook veel bruinbrood)
Witte pasta
Witte rijst
Cruesli/cornflakes
Fastfoodproducten
Koek/chips/snoep
De volgende producten bevatten langzame koolhydraten:
De meeste fruitsoorten
Volkorenproducten/boekweit/spelt
Havermout
Quinoa, bruine rijst
Peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten)
Zoete aardappelen