Wat een goede reacties heb ik gekregen op mijn vorige artikel over zuivel en waarom ik liever voor plantaardig eten kies. Veel van jullie herkende zichzelf in het verhaal. Maar wanneer ik vertel dat ik eigenlijk zo goed als geen zuivel meer eet, krijg ik vaak meteen de vraag waarmee ik zuivelproducten ‘vervang’ of wat ik dan wél eet.
In het vorige artikel vertelde ik al dat ik niet echt doe aan zuivel ‘vervangen’. Net als bij vleesvervangers houd ik niet van deze ‘neppers’. Ik plaats daarvan ga ik voor pure voeding die de natuur ons biedt. Ik ben er namelijk van overtuigd dat wij al onze voedingstoffen kunnen halen uit plantaardige voeding. En daarnaast zijn er heerlijke plantaardige alternatieven voor zuivel voor wanneer je daar wel zin in hebt, maar deze zitten niet standaard in mijn voedingspatroon.
Vitamine B-12 is hierin een uitzondering. B-12 vind je namelijk alleen in dierlijke producten. Omdat ik geen vlees eet en bijna geen zuivel, is dit de enige vitamine die ik slik in tabletvorm.
Zo wordt zuivel vaak gegeten omdat hier het mineraal calcium te vinden is. Calcium zorgt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Maar dit mineraal kun je ook halen uit plantaardige voeding als groene bladgroenten, broccoli, peulvruchten, noten en zaden en zelfs uit plantaardige melk.
Geen zuivel, wat dan wel?
Kun jij ook niet goed tegen zuivel of wil je gewoon iets minderen met het eten van zuivel? Ik heb zelf dus totaal niet het gevoel dat ik dagelijks zuivelproducten vervang, maar ik vertel wel graag wat ik dan wél eet in plaats van een glas melk, plakje kaas, ijs of een kommetje yoghurt.
- Zuiveldranken
Alle zuiveldrankjes, toetjes en yoghurts met een smaakje laat ik helemaal links liggen. Deze zijn bewerkt en zitten vol met suiker. Geloof mij, hier zit echt niets goeds meer in voor je lichaam - Kaas
In plaats van kaas eet ik veel zelfgemaakte spreads zoals humus, doperwten-avocado dip, guacamole etc. op brood, wraps, crackers of bij een salade. Verder laat ik kaas gewoon weg uit mijn gerechten. Bij salades kies ik in plaats van (geiten)kaas voor spinazie, noten, avocado en pitten en zaden. Een grote lepel zelfgemaakte spread erbij en je hebt een heerlijke vullende smaakvolle salade. - Yoghurt
Wanneer ik echt zin heb in een kommetje ‘yoghurt’, dan kies ik meestal voor kokosyoghurt. Ik vind kokosyoghurt echt heerlijk! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor sojayoghurt. - Melk
Glazen melk drink ik niet, maar in gerechten vervang ik koemelk wel altijd voor plantaardige melk, zoals noten- en zadenmelk. Meestal kies ik voor amandelmelk, rijstemelk, havermelk of sojamelk. Deze kun je zelf maken, maar is ook verkrijgbaar in de supermarkt. Let er dan wel op dat je de suikervrije variant neemt. Plantaardige melk bevat geen lactose of caseïne zoals dierlijke melk, maar juist wel vitamines, mineralen en gezonde vetten - Room
In curry’s, soepen, smoothies en sommige ontbijtjes gebruik ik kokosmelk in plaats van room om het gerecht romig te maken. Kokosmelk is echt ideaal om mee te koken. - Ijs
(room)ijs is echt een no go voor mijn darmen, daarom maak ik het lekker zelf. Hoe? Met bevroren banaan en plantaardige yoghurt. Makkelijk, snel gemaakt en heel lekker! - Smoothies
Smoothies worden vaak gemaakt op basis van yoghurt of melk. Fruitige smoothies maak ik vaak met kokosmelk of plantaardige melk. Bij groene smoothies gebruik ik altijd gewoon water. Bladgroenten en fruit hebben namelijk al genoeg smaak van zichzelf. - Chocola
Je dacht toch niet dat ik de chocolade nu liet liggen? Ik eet hier en daar nog wel eens ‘gewone’ chocola, maar gelukkig zijn er tegenwoordige heerlijke vegan varianten verkrijgbaar, zoals deze heerlijke chocolade van lovechock.
Naast deze ‘vervangers’ eet ik als basis veel (blad)groente, noten, gezonde granen, pitten en zaden, zodat ik wel alle voedingstoffen binnenkrijg. Je denkt nu misschien dat je echt niet zonder zuivel kunt, maar je lichaam is hier sneller aan gewend dat je denkt.