[print_link]
Ik vind falafel echt heerlijk en een goede vervanger voor vlees. Ik kocht altijd kant en klaar falafel in de supermarkt, totdat ik erachter kwam hoe makkelijk het is om zelf falafel te maken. Daarnaast is homemade falafel zoveel lekkerder en smaakvoller. Je proeft echt de pure ingrediënten. Voor mij nooit meer falafel uit de supermarkt.
Falafel komt uit het midden-oosten en wordt gemaakt van kikkererwten, soms in combinatie met tuinbonen, en verschillende soorten kruiden. Het zijn een soort mini kikkererwten burgers. Heerlijk in een wrap of door een salade met een homemade sausje. Meestal wordt falafel geserveerd met een yoghurt, tahin of humus dip.
Dit heb je nodig (ongeveer 10 balletjes)
250 gram gedroogde kikkererwten
1 ei
1 handje verse peterselie
2 tl komijn
2 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
2 teentjes knoflook
Peper
Himalayazout
Sausje
1 el Tahin
6 el yoghurt
Sap van een halve limoen
Een klein beetje water
Zo maak je het
Week de gedroogde kikkererwten minimaal 6 uur in ruim koud water en spoel goed af. Meng vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine. Draai van het mengsel 10 balletjes en druk ze een beetje plat. Verhit olie in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak de falafel om en om goudbruin (ongeveer 5 a 6 minuten).
Sausje
Meng alles door elkaar.
| Voor een iets krokant korstje kun je de falafel balletjes door (gemalen) havermout rollen en vervolgens bakken. Ik heb er een paar met en een paar zonder havermout gebakken, en met havermoutkorstje zijn we wel iets droger.