Ik drink graag koffie, jij ook? Thuis een lekkere kop koffie maken op langzame ochtenden in het weekend. Geen haast, uitgebreid ontbijten en zelfgemaakte koffie. Hier kan ik echt van genieten.
Tegenwoordig gaat het allang niet meer om alleen het koffie drinken zelf, maar net als bij onze voeding gaat het ook om waar de koffie vandaan komt, het verhaal achter de koffie en hoe de koffie gemaakt wordt.
Ik houd van de sfeer die zelf koffie maken met zich meebrengt. De aandacht voor de manier van koffie maken, de smaak van de koffie zelf natuurlijk en de heerlijke geur in je huis. Eerder maakte ik al koffie met een espressopotje (mijn favoriet!), met een cafetière en sinds kort heb ik voor het eerst slow coffee leren zetten met een chemex.
Fair coffee break met slow koffie uit een chemex
Samen met Fairtrade hield ik een coffee break. We leerden slow koffie maken met een chemex en aten pancakes. Met een chemex neem je echt de tijd voor het zetten van een goede pot koffie. De term ‘slow koffie’ heeft ook letterlijk betrekking op de tijdsduur en de techniek bij het zetten van koffie. Deze manier van koffie zetten past precies bij de slow mornings waar ik zo van hou.
Het was niet alleen maar gezellig bij elkaar komen en koffie drinken, de reden hiervan was de Internationale Fairtrade challenge. De challenge heeft als doel dat er in 20 verschillende landen zoveel mogelijk fairtrade kopjes koffie worden gedronken om zo de koffieboeren te steunen.
Tijdens het genieten van de slow coffee en pancakes bespraken we het probleem van effect dat onze klimaatverandering heeft op de koffieboeren. Een probleem dat ik als koffieliefhebber via Feelgoodbyfood graag onder de aandacht wil brengen.
klimaatverandering bedreiging voor koffieboeren
Nederlanders zijn echt koffieliefhebbers. We drinken zelfs de meeste koffie van allemaal, zo een 2,4 kopje per persoon per dag! Het gemiddelde in Europa ligt op 1,5 kopje per dag.
Zou je je kunnen voorstellen dat er over een paar jaar helemaal geen koffie meer ligt in de winkels? Waarschijnlijk niet, omdat je gewent bent om tijdens de boodschappen een pak van je favoriete koffie in je mandje te gooien. Toch bestaat er de kans dat er zomenteen geen koffie meer te krijgen is in Nederland. Hoe? Door onze klimaatverandering.
De verandering van ons klimaat is namelijk een bedreiging voor de koffieboeren. Het vormt een grote uitdaging voor koffiegewassen en daarmee voor de inkomsten van koffieboeren. Door hogere temperaturen, verwoestende stormen een overvloed aan regen zien zij hun oogsten nu al afnemen en daarmee hun bron van inkomsten.
Bij dit soort problemen zien mensen vaak pas de ernst in als het al te laat is. Wanneer er bijvoorbeeld ineens geen koffie meer te krijgen is. Dan pas merken wij direct iets van het probleem. Dit snap ik natuurlijk wel, want we zijn hier niet dagelijks mee bezig en zien de gevolgen hier nu nog niet van. Maar de koffieboeren die onze koffie produceren helaas wel.
Doe mee met de Fairtrade Challenge en steun de koffieboeren
In de week van 7 t/m 15 mei vindt de voorjaarseditie van de Fairtrade Week plaats. Een week waarin Fairtrade producten en het verhaal erachter centraal staan. Dit keer koffie in het bijzonder. In 20 landen worden er Coffee Breaks georganiseerd.
Houd jij ook zo van koffie? Doe dan mee met de Fairtrade challenge! Drink zoveel mogelijk kopjes Fairtrade koffie en doe mee met de grootste fair coffee break ter wereld! Meld je nu aan voor een coffee break op de website van Fairtrade. Op deze manier steun je koffieboeren in hun strijd tegen de effecten van klimaatverandering op hun gewassen én hun bestaan.
Jij lekkere fairtrade koffie en de boeren kunnen koffie voor ons blijven telen en krijgen hier een eerlijke prijs voor. Win win situatie toch?
Recept koffiecake
Bij die lekker Fairtrade koffie hoort een stuk cake, nietwaar? Een smeuïge cake dat iets wegheeft van brownie, met de heerlijke smaak van koffie. En geloof me, de cake is super easy om te maken.
Dit heb je nodig
200 gram (volkoren)speltmeel
200 ml sterke koffie
100 ml plantaardige melk
2 eieren
70 ml gesmolten kokosolie
2 tl wijnsteen bakpoeder
80 gram kokosbloesemsuiker
1 el kaneel
Snuf zout
2 eetlepels cacaonibs
Zo maak je het
Verwarm de oven op 200 graden. Meng in een kom het meel, bakpoeder, zout en kaneel. Klop in een andere kom de eieren luchtig. Meng hier vervolgens de gesmolten kokosolie, koffie en melk bij. Voegde kom net natte ingrediënten bij het meel tot een beslag. Meng de cacaobibs door het beslag.
Vet een bakblik in met kokosolie en giet hier vervolgens het beslag in. Bak de koffiecake gaar in ongeveer 40 min. Prik een sateprikker in de cake, komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Dit artikel is niet gesponsord, maar geschreven om onze klimaatverandering en het effect dat dit heeft op de koffieboeren onder de aandacht te brengen.