Indische roerbak met spitskool, boontjes en tofu

Indische roerbak

Goede pannen zijn een must voor elke (hobby) kok! Stevige pannen met een goede antiaanbaklaag zorgen ervoor dat gerechten beter lukken en smaken komen beter vrij. Ze maken koken gewoon een stuk leuker en makkelijker. Zelf heb ik veel te lang gewacht met de oude pannen, die ik kocht toen ik voor het eerst een eigen huisje kreeg, in te wisselen voor goede pannen. Vorig jaar trakteerde ik mijzelf op goede pannen. Dit werd een stoofpan en twee koekenpannen van GreenPan. Wat een verschil en waarom had ik dit niet eerder gedaan?! Dus toen GreenPan vroeg of ik wilde samenwerken zei ik natuurlijk meteen JA! Het resultaat is deze heerlijke Indische roerbak met spitskool, boontjes en tofu.

Gezond en duurzaam koken met GreenPan

Ten eerste; de pannen zijn prachtig om te zien (het gouden handvat, wauw!) en stevig. Wat GreenPan zo ‘gezond’, duurzaam en anders maakt dan andere pannen, is de antiaanbaklaag. Dit is ook de voornaamste reden dat ik de pannen vorig jaar heb aangeschaft. De Thermolon keramische antiaanbaklaag is gemaakt met een afgeleide van zand als basisgrondstof en bevat geen schadelijke PFAS-stoffen. De producten ‘glijden’ door de pan en bakken niet aan. 

De keramische antiaanbaklaag van Thermolon zorgt er ook voor dat je kunt koken op hoge temperaturen, tot 450°C! En de bodem wordt en blijft overal even warm, ook op een lage temperatuur. De levensduur en productie maken de pannen extra duurzaam, omdat tijdens het productieproces van de keramische antiaanbaklaag 60% minder CO2 vrijkomt vergeleken met de productie van een traditionele antiaanbaklaag. Gezond en vegetarisch koken in ‘gezonde’ en duurzame pannen!

3x tip voor het onderhouden van je pannen

Na het koken boen je ze niet schoon, maar spoel je ze even om, haal je een keukenpapiertje door de pan en de deze kan de kast weer in. En meteen nog even een paar extra tips van mij, zodat je pannen (en antiaanbaklaag) zo lang mogelijk meegaan.

  • Spoel de pannen niet af onder de kraan wanneer je ze net van het vuur haalt. Hierdoor trekt de bodem krom. Dus laat ze eerst goed afkoelen
  • Was je pannen met de hand af en niet in de vaatwasser
  • Was de pannen niet af met een sponsje of andere agressieve middelen

GreenPan heeft een uitgebreid assortiment aan pannen (van wokken en roerbakken tot grillen) die geschikt zijn voor alle warmtebronnen (inclusief inductie). 

Recept: Indische roerbak

De eerste reactie op dit gerecht was ‘dit is een van je lekkerste gerechten’! Bij mij staat het gerecht ook in de top 10. Qua smaak zeker, maar ook als het gaat om ‘makkelijk en snel’. Deze Indische roerbak is kruidig, best pittig en heeft een goede bite door de spitskool en boontjes.

Voor dit gerecht maakte ik voor het eerst zelf de boemboe. Boemboe is een kruidenpasta dat wordt gebruikt in de Indische keuken. Super makkelijk om te maken. Je mengt alles in een foodprocessor, staafmixer of stamt deze fijn in en vijzel. Bij het bakken op hoog temperatuur (wat dus perfect kan ik deze koekenpan) komen alle smaken en geuren goed vrij.

Dit heb je nodig (2 personen)

Boemboe
3 tenen knoflook
1 ui
2 cm verse gember
1 eetlepel ketjap
1 theelepel sambal (2 als je van pittig houdt)
citroen sap en zest van kwart citroen
1 theelepel suiker

150 ml kokosmelk
half blokje groentenbouillon
300 gram tofu
halve spitskool
100 gram sperzieboontjes
2 handen taugé
1 handje pinda’s
verse peterselie of koriander

Serveer met rijst of noedels.

Zo maak je het

Snipper de ui grof, pel de knoflook en schil en schilletje van de gember. Doe de ui, knoflook, gember, sambal, ketjap, suiker en de zest en sap van citroen in een foodprocessor (of gebruik een vijzel/staafmixer) en maal kort tot een pasta.

Was en dop de boontjes en snijd de spitskool in reepjes. Laat de tofu goed uitlekken en snijd deze in blokjes. Kook de sperziebonen 3 minuten voor in een pannetje, tot deze beetgaar zijn en zet apart.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met olijfolie en bak de tofu 6 á 7 minuten aan, totdat deze goudbruin wordt. Haal de tofu uit de pan en zet apart. Verhit de pan nogmaals op middelhoog vuur met olijfolie en fruit de kruidenpasta (die je net gemaakt hebt in de foodprocessor) een minuutje aan.

Voeg de spitskool en voorgekookte sperziebonen toe en bak deze 3 minuten mee. Blijf goed omscheppen. Voeg vervolgens de gebakken tofu blokjes, kokosmelk en half bouillonblokje toe aan de pan. Schep alles goed om en verwarm nog 2 minuten op laag vuur.

Zet het vuur uit en voeg een hand taugé en pinda’s toe aan de Indische roerbak. Garneer met verse peterselie, koriander en nog wat citroensap.

[ deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met GreePpan ]

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.