Intermittent fasting; minder eetmomenten, meer energie!

De laatste dagen heb ik weer last van buik. Buikpijn, een opgezette buik, weinig energie, hoofdpijn en een ontregelde spijsvertering. Geen pretje.

Wanneer ik hier last van heb, bedenk ik altijd wat de oorzaak geweest kan zijn. Heb ik iets verkeerds gegeten? Soms kan ik ineens last krijgen van een opgezette buik en buikpijn, doordat ik iets heb gegeten waar ik heftig op reageer, zoals bepaalde zuivel, tarwe of suikers. Soms sluipt het er langzaam in, doordat ik te druk en onrustig ben of wat stress ervaar.

Wat ook belangrijk is voor gezonde darmen, is eten met regelmaat. Complete, voedzame maaltijden op ongeveer dezelfde tijdstippen. Want onregelmatig eten, of teveel eetmomenten op een dag, kan ook voor ‘gedoe’ zorgen in je spijsvertering.

Verkeerd eetritme

Wat bij mij vaak de oorzaak is van een slechte spijsvertering en een opgezette buik, is een verkeerd eetritme. Wanneer ik op een dag geen drie goede, voedzame maaltijden eet op ongeveer dezelfde tijdstippen, maar daarvoor in de plaats de hele dag door een beetje snack. Dan gaat het mis.

Hoe je je darmen weer rustig krijgt? Door af en toe een paar dagen Intermittent fasting toe te passen.

Intermittent fasting

Intermittent fasting betekent iets minder eetmomenten op een dag dan je waarschijnlijk gewend bent. Drie keer op een dag een voedzame maaltijd en verder niets. Eigenlijk zoals ze vroeger aten.

Tegenwoordig eten en snacken we de hele dag door én eten we steeds meer. Logisch ook, want we worden continue in de verleiding gebracht om te eten. Overal wordt reclame gemaakt en de winkels liggen vol met lekker eten. De consumptiemaatschappij is gegroeid, maar helaas is dit niet goed voor onze gezondheid.

Waarom intermittent fasting?

Bij intermittent fasting, waarbij je dus maar 3 keer per dag eet, ligt de focus op rust. Het tot rust komen van ons lichaam en onze darmen.

Insuline

Teveel eetmomenten op een dag blijkt niet zo goed voor ons te zijn. Iedere keer dat je iets eet gaat je lichaam meteen aan de slag met de vertering. Je alvleesklier maakt niet alleen spijsverteringsenzymen, maar ook insuline aan. Hoe meer en hoe vaker je eet, hoe meer insuline je lichaam aanmaakt.

Op langer termijn krijgt je teveel insuline in je lichaam, met als gevolg dat je lichaam hier resistent voor wordt. Hierdoor kun je zelfs diabetes-II krijgen.

Immuunsysteem

Ook is veel eetmomenten op een dag niet goed voor je immuunsysteem. Bij ieder eetmoment gebruikt je immuunsysteem namelijk energie (glucose). Wanneer je minder vaak eet, gebruikt je immuunsysteem minder suiker en koolhydraten en gebruikt het energie uit opgeslagen vet in je lichaam. Wanneer je minder vaak eet, gaat je lichaam vet verbranden in plaats van suiker. Goed voor je stofwisseling!

Veroudering

Nog een reden om minder eetmomenten in te plannen op en dag, is het tegengaan van veroudering. Door minder vaak te eten, neemt de celgroei in je lichaam af. In plaats van nieuwe cellen aanmaken, onderhoud je lichaam de bestaande cellen beter. Je geeft hierdoor je lichaam en geest meer rust.

Hoe pas je intermittent fasting toe?

Intermittent fasting toepassen is praktisch gezien 3 maaltijden per dag eten en 1 licht tussendoortje wanneer je lichaam hier om vraagt. Makkelijk gezegd dan gedaan, want krijg je dan geen honger tussendoor en heb je wel voldoende energie?

Door te voorkomen dat je honger krijgt en je lusteloos voeltt, is het belangrijk dat de drie maaltijden die je op een dag eet, compleet en voedzaam zijn. Zorg dat je maaltijden zowel koolhydraten, eiwitten en vetten bevatten. Hierdoor krijg je optimale energie, voedingstoffen en vezels binnen.

Meer energie en gezonde darmen

We zijn tegenwoordig zo gewend om te hele dag door te eten, veel meer dan ons lichaam nodig heeft. Je darmen worden hierdoor vaak overbelast en raken uit balans. Door ons lichaam tussen eetmomenten door rust te geven, zul je meer energie krijgen.

Af en toe een dagje je lichaam en darmen rust geven door Intermittent fasting toepassen, vooral wanneer je last hebt van je spijsvertering of darmen, zal je gezondheid goed doen.

Intermittent fasting