[print_link]
Curry en de Indiase keuken, het blijft een van mijn favoriete! Een heerlijke kruidige curry geserveerd met rijst of een linzencurry met naanbrood, zoals deze linzen-pompoen curry met paneer! Echt een gerecht voor op een regenachtige herfstavond…
Het is een tijdje geleden dat ik een curry maakte op basis van linzen. Ook wel dahl genoemd. Toen ik deze heerlijke curry met linzen en bataat op de website van HelloFresh zag kreeg ik meteen zin om weer eens een linzen curry te maken!
Wel maakte ik mijn eigen variant: met pompoen, paneer en massala/kurkuma kruiden! Het is namelijk eindlijk weer het seizoen van de pompoenen, de winkels liggen er vol mee. Ook bereid ik de curry op een iets andere manier.
Paneer: Indiase kaas
Ken je paneer trouwens al? Dit is Indiase kaas, gemaakt van volle melk. Paneer komt van het woord ‘panir’, wat kaas betekent. Bij de Indiër bestel ik altijd een curry met paneer, ik vind dit zo lekker! Nooit aan gedacht om dit zelfs eens te maken, ik wist niet eens dat paneer in de supermarkt verkrijgbaar was. Tot ik het in het schap zag liggen, naast de halloumi! Blij meisje!
Paneer is super makkelijk om te maken. Je kunt het meekoken in de curry, of even grillen en toevoegen aan de curry. Wanneer je deze meekookt, trekken de kruiden helemaal in de paneer. Ik krijg meteen weer trek bij het uitschrijven van dit recept…
Linzen-pompoen curry met paneer
Deze linzen-pompoen curry is heerlijk kruidig. Dit komt doordat je de gedroogde linzen bereid in kokosmelk, bouillon en de kruiden.
De curry serveer ik met naanbrood. Kun je lekker dippen! Toch liever feta in plaats van paneer, zoals in het originele recept? Verkruimel deze dan op het bord over de warme curry heen.
Dit heb je nodig (2 personen)
80 gram groene linzen (gedroogd)
100 ml kokosmelk
200 ml groentebouillon
400 gram pompoen
1 pakje paneer
1 rode peper
2 teentjes knoflook
1 eetlepel massala kruiden
1 theelepel kurkuma
verse koriander of peterselie
optioneel: grote hand verse spinazie
Zo maak je het
Hak de knoflook en peper fijn. Verhit een wok of hapjespan met olijfolie en fruit de knoflook, peper, massala en kurkuma een minuutje aan.
Voeg vervolgens de gedroogde linzen, kokosmelk en groentebouillon toe. Breng de lenzen afgedekt met een deksel aan de kook. Kook de linzen op laag vuur in ongeveer 25 minuten gaar.
Schil ondertussen de pompoen en snijd deze in blokjes. Kook de pompoen in 10 minuten gaar en zet even apart.
Snijd de paneer in reepjes. Verhit een koekenpan met een klein beetje olijfolie en bak de paneer om en om gaar in 6 a 7 minuten.
Voeg de pompoen en de paneer (en eventueel de spinazie) bij de pan met linzen. Voeg naar behoefte nog een klein beetje massala kruiden toe. Wanneer de curry iets te droog is, kun je nog een scheutje kokosmelk of bouillon toevoegen. Schep het geheel even om en verwarm nog 2 minuten.
Schep de curry op de borden en garneer met verse peterselie of koriander. Serveer met het naanbrood.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.