Lente, eindelijk! Deze Mexicaanse salade met kruidig vega gehakt, gaucamole en rijst is het perfecte gerecht voor op een zonnige lente- of zomerdag. Een heerlijke vullende maaltijdsalade met frisse Mexicaanse smaken. De salade bestaat uit knapperige ijsbergsla, zilvervliesrijst, kruidige gehakt en romige gaucamole. Nou ja, eigenlijk gewoon avocado met een snufje limoen, peper en zout. De rest van de smaken zitten namelijk al in de salade zelf.
Maar wat deze salade echt zo lekker en speciaal maakt, is een van mijn favoriete ingrediënten: chipotle! Laat dit absoluut niet weg uit het recept, want chipotle zorgt voor die lekkere rokerige smaak en geeft de salade een beetje pit.
Recept: Mexicaanse salade met vega gehakt, gaucamole en rijst
Dit heb je nodig (2 á 3 personen)
100 gram zilvervliesrijst
200 gram vegetarisch gehakt (tip: AH)
1 klein blikje zwarte bonen (200 gram)
1 zakje ijsbergsla
1 rode ui
1 teen knoflook
3 eetlepels chipotle saus
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijnzaad
1 rode paprika
10 cherrytomaatjes
1 avocado
1 limoen
peper en snuf zout
optioneel: verse koriander
Zo maak je het
Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet af en laat de rijst afkoelen.
Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn. Snij de paprika in dunne reepjes. Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel af met water. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui een paar minuten aan. Voeg vervolgens het gehakt, de knoflook, paprikapoeder en komijnzaad toe. Schep alles om en verwarm 5 minuten. Voeg de reepjes paprika en 1 grote eetlepels chipotle saus toe. Verwarm nog 5 minuten op middellaag vuur. Voeg nu de zwarte bonen toe, schep alles om en zet het vuur laag.
Prak in een kommetje de avocado fijn met een vork. Voeg het sap van een partje limoen en een snuf peper en zout toe. Snijd de tomaatjes doormidden en hak de koriander grof.
Verdeel de ijsbergsla over de borden en schep hier de rijst over. Schep vervolgens het vegetarische gehakt met de bonen en paprika en de tomaatjes over de borden. Schep ten slotte een grote eetlepel gaucamole op de salade en besprenkel over ieder bord een eetlepel chipotle saus en een partje limoensap. Garneer met koriander.
Serveertip: veel honger? Serveer de Mexicaanse salade met (zelfgemaakte) tortilla chips.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.