Wie Feelgoodbyfood volgt, weet dat ik al een tijdje vegetariër ben en heel gelukkig ben dat ik deze keuze een paar jaar geleden heb gemaakt. Natuurlijk zie ik het liefst dat nog veel meer mensen vegetariër worden, of in ieder geval minder vlees gaat eten.
Het is iedereen zijn eigen keuze en ik wil andere echt niets opdringen. Wel wil ik andere graag informeren en bewust laten nadenken over het eten van vlees, het eten van minder vlees en de gevolgen hiervan. Wanneer je daardoor al iets minder vlees gaat eten, maak je mij, het milieu en de dieren al heel gelukkig!
Ik geef je meteen wat praktische tips hoe je vlees makkelijk kunt vervangen.
Minder vlees – beter voor milieu, dieren en gezondheid
De reden dat ikzelf vegetariër ben, heeft te maken met zowel het milieu, de dieren en mijn gezondheid.
Beter voor het milieu
De veehouderij heeft veel impact op ons milieu. Het produceren van voedsel kost veel grondstoffen (zoals kunstmest, brandstof voor landbouwvoertuigen, et cetera), 80% daarvan wordt veroorzaak door veehouderij.
Bij het houden van vee komen namelijk veel gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Daarnaast verbruiken deze veehouderijen veel water, hebben ze wereldwijd veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer en kan een mestprobleem veroorzaken.
Het meerendeel van vlees wordt ook nog eens geëxporteerd, wat veel uitstoot veroorzaakt. Hoe we dit allemaal tegen kunnen gaan of verminderen? Simpel, minder vlees eten.
Denk aan de dieren
Hierbij geldt, hoe hoger de vraag, hoe hoger het aanbod. Wanneer we minder vlees eten, veroorzaken we minder dierenleed. Wanneer wij bewust minder vlees eten en wanneer we wel vlees eten, kiezen voor een goed stuk (biologisch vlees), kunnen we met z’n allen een hoop dierenleed besparen.
Vind je het milieu en dierenwelzijn belangrijk? Kies dan tenminste voor biologisch vlees. Dit is vlees met het Europese keurmerk voor biologisch (het groene blaadje) of kies voor het ‘Beter Leven’ keurmerk.
Beter voor je gezondheid
Vlees kan prima in een gezond eetpatroon, maar bedenk wel zoals met zoveel dingen, neem het met mate. Je maakt je lichaam echt niet blij met elke dag een stuk vlees. In vlees zitten namelijk dierlijke vetten en daar eten we in Nederland teveel van, wat ongezond is voor ons lichaam.
In dierlijk vet zit namelijk veel verzadigde vet. Een teveel hiervan is slecht voor onze bloedvaten en kan overgewicht en dichtgeslibde aderen veroorzaken.
Kies bewust en ga voor een goed stuk, biologisch vlees en neem met voorkeur kip en roodvlees. Deze zijn een stuk magerder en gezonder dan varkensvlees. Wanneer je minder vlees eet, kun je de dagen dat je wel vlees eet, kiezen voor een goed stuk vlees.
1x per week minder vlees maakt al groot verschil!
Wil je wel bewust wat minder vlees eten, maar vlees niet helemaal schrappen? Bedenk dan dat wanneer we allemaal 1x in de week minder vlees eten al zoveel verschil maakt. Wist je dat één keer vlees vervangen door vega net zoveel CO2-uitstoot scheelt als een rit met de auto van ongeveer 70 kilometer! Reden genoeg om dat stukje vlees wat vaker te laten liggen toch?
5 Tips om vlees te vervangen
Wil je minderen met vlees en vaker vegetarische gerechten op tafel zetten, maar heb je geen idee hoe? Hopelijk helpen deze tips je op weg. Vegetarisch eten hoeft namelijk echt niet saai te zijn en is heel lekker. Overtuiging nodig? Bekijk dan de recepten op de blog maar eens 😉
1. Eet peulvruchten
Peulvruchten (bonen, kikkererwten en linzen) zijn een goede vervanger voor de dagen dat je geen vlees eet. Ze zitten namelijk vol met planteneiwitten en vezels. Daarnaast geven ze snel een verzadigd gevoel.
2. Eet noten, pitten en zaden
Ongebrande noten, pitten en zaden bevatten veel eiwitten, gezonde vetten, vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en veel vezels. Lekker door de yoghurt, salade, gerechten als curry’s of gewoon uit de hand.
3. Maak zelf vleesvervangers.
Mis je voor je gevoel toch iets van een stukje vlees of bite op je bord? Maak dan zelf vleesvervangers zoals groenteballetjes, burgers of falafel. Geloof me, je hebt geen eens door dat je geen vlees eet en ze zijn ook nog eens een stuk gezonder.
4. Tofu en Tempeh
Wel eens gehoord van tofu en tempeh? Tofu en tempeh zijn geheel plantaardig en worden gemaakt van sojabonen. Ze worden veel gebruikt als ‘vleesvervangers’ door het hoge gehalte aan eiwitten in beide producten.
Tofu en tempeh is heel makkelijk om te bereiden en passen bijna in ieder gerecht. Ze smaken van zichzelf heel neutraal, maar nemen makkelijk de smaak van andere ingrediënten over, vooral tofu. Hierdoor kun je tofu en tempeh heel lekker op smaak brengen door goed te kruiden en/of te marineren met bijvoorbeeld sojasaus.
5. Laat groenten de hoofdrol spelen
Vul op z’n minst de helft van je bord met groenten! Gekookte groenten zijn misschien wat saai, maar wat dacht je van gegrilde groenten uit de oven, gevulde groenten, gewokte groenten of maak eens frietjes van groenten.