[print_link]
Lekker dippen met (Libanees) brood en verschillende groentes. Niet alleen lekker, maar het heeft ook iets gezelligs. Dipjes, ik ben er dol op! Vooral als ze lekker, gezond en ook nog eens plantaardig zijn, zoals deze heerlijke Muhammara; een paprika-walnoten dip uit het Midden-Oosten.
Muhammara; Libanese paprika-walnoten dip
Muhammara is een van mijn lievelingsdipjes uit het Midden-Oosten. Je weet wel, die heerlijke keuken waar ook humus, baba ganoush en falafel vandaan komt.
De twee belangrijkste ingrediënten van deze dip zijn geroosterde rode paprika en walnoten. Daarnaast wordt hier vaak nog granaatappelmelasse, olijfolie, broodruim of kruiden aan toegevoegd. Door de paprika’s goed te roosteren of te grillen, krijgt deze dip een heerlijke smaak.
Ik maakte een variant met peper, komijn en een garnering van verse munt en granaatappelpitjes. Je kunt de granaatappel ook helemaal weglaten, maar dit is wel een heerlijke toevoeging! Wil je de dip iets compacter of vind je ‘m te nat? Dan kun je wat havermout toevoegen in de keukenmachine.
Leuk weetje; Muhammara is vernoemd naar de rode kleur van deze dip. In het Arabisch betekent Hamra rood. Muhammara betekent ‘de rode’.
Dit heb je nodig (1 grote kom)
3 rode paprika’s
100 gram walnoten
half rood pepertje
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
1 el sap van een limoen
2 tl komijn
snuf zout
Garnering
granaatappelpitjes
verse munt
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de paprika door vieren, besprenkel met olijfolie en grill/rooster deze 20 minuten in de oven.
Hak de knoflook en de peper fijn en snijd de geroosterde paprika in stukjes. Doe de paprika, walnoten, knoflook, peper, olijfolie, citroensap en komijn in een keukenmachine en meng tot een dip.
Je kunt de keukenmachine wat korter laten draaien, zodat de dip nog wat structuur heeft (zoals op de foto’s), of juist langer laten tot je een gladde dip hebt. Voeg eventueel nog een snuf zout toe.
Schep de muhammara in een kom en garneer met granaatappelpitjes en verse munt.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.