Suiker
Om maar even met de deur in huis te vallen, wij eten zo een 50 kilo suiker per jaar! En dan denk je, hoe kan dat? Zoveel suiker doe ik toch niet in mijn koffie of thee? Maar suiker is een wolf in schaapskleren. Suiker krijg je niet alleen maar binnen door het zelf aan je eten toe te voegen, suiker wordt bijna overal aan toegevoegd. Het zit bijna in alles wat wij dagelijks eten. In het brood uit de supermarkt, pasta’s, vlees en vleeswaren, zuiveldrankjes, vruchtensap, sauzen, liga, crusli, ontbijtkoek en ga zo maar door. En er staat lang niet altijd ‘suiker’ op de verpakking, maar er zijn wel 100 synoniemen voor suiker die gebruikt worden. Zo komen we ongemerkt wel aan die 50 kilo per jaar…
De verandering van onze maatschappij
Onze maatschappij is in de jaren erg veranderd. Vroeger, en dan heb ik het nog niet eens over heel vroeger, maar 100 jaar geleden, aten we vooral producten die de natuur ons bood. Eten zag er toen nog uit zoals het de natuur het liet groeien en het was onbewerkt. We zagen eten toen echt als voedingsmiddel, om ons lichaam te voeden en om in leven te blijven. Rond die tijd aten we ongeveer tien kilo suiker per jaar.
Toen kwam de voedingsindustrie tevoorschijn. Die bedacht dat we zelf ook voedingsmiddelen konden maken in grote fabrieken. Hierbij werd niet aan de gezondheid van de mens gedacht en voeding werd niet gezien om het lichaam te voeden, dit was totaal onbelangrijk. Voeding werd gezien als een commercieel product, waar veel geld aan verdiend kon worden. Verpakkingen moeten er mooi uit zien. Mooie afbeeldingen en verhalen moet de consument laten geloven dat het product goed voor ons is. Overal worden geur,- kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd om het er mooi uit te laten zien en het een zoete smaak te geven. Deze industrie laat geloven dat voeding staat voor gezelligheid, liefde, jezelf belonen en goed laten voelen door gemaakt voedsel uit een fabriek. Dit heeft totaal niets te maken met het voeden van ons lichaam.
Tegenwoordig is een gewoonte geworden om iedere dag suikers te eten. 90% van de suikers die we eten doen we onbewust, omdat dit toegevoegd is aan ons eten. Dit is ook niet zo heel gek, want vanaf het moment dat we geboren worden komen we in aanraking door de smaak van zoet via moedermelk. Na dat moment wordt al ons eten gezoet. Juist in deze eerste jaren ontwikkelen wij onze smaakpapillen. Zo zijn we van jongs af aan al gewend en vertrouwd geraakt met de smaak van zoet en om suiker lekker te vinden.
Best gek eigenlijk. Je leert je kind toch ook niet om te roken? Maar we geven ze wel elke dag bergen suiker door middel van pakjes sap, ontbijtkoek, ontbijtgranen in leuke vormpjes, liga’s en koek en snoep als beloning. Niet alleen kinderen, maat ook onszelf belonen we regelmatig met suiker, omdat we dit zoals we zelf vinden, ‘verdiend’ hebben. Maar verdienen we het werkelijk om ons lichaam een bom giftstoffen te geven? We zouden onszelf moeten belonen met voedingstoffen die ons lichaam ook werkelijk voeden.
Suiker is een zoete verleider. Denk maar aan het zin hebben in iets zoets na het avondeten, of de snack rond het middaguur, het trek hebben in ‘iets lekkers’. In onze maatschappij staat suiker synoniem voor gezelligheid en jezelf beter voelen. We willen suiker als we iets te vieren hebben, als we moe zijn, als we verdrietig zijn etc. Suiker laat ons inderdaad beter voelen, maar deze piek in je bloedsuikerspiegel is maar voor heel even.
Suikerverslaving
Het is wetenschappelijk bewezen dat het eten van veel suiker net zo verslavend is als het gebruik van alcohol of drugs. Suiker hoort dus in dit rijtje thuis! Suikers valt onder de gifstoffen en zeker niet onder de voedingstoffen. Wist je dat als suiker nu uitgevonden zou worden de overheid het zou verbieden in ons land?
1 op de 5 mensen heeft last van een suikerverslaving. Stel dat we abrupt zouden stoppen met het eten van suiker. Moe zijn, chagrijnig worden, rillerig, niet meer goed kunnen concentreren, hoofdpijn, transpireren en hongeraanvallen zijn afkickverschijnselen van suiker. Maar ook het trek hebben in iets zoets na de maaltijd, of het niet kunnen laten bij 1 koekje of snoepje hoort hierbij. Deze symptomen klinken vast bij vele bekend. Pas als we geen suiker meer eten, komen we erachter wat suiker met ons doet en met onze hersenen.
Door het eten van suiker daalt en stijgt je bloedsuikerspiegel de hele dag door. Dit zorgt voor een verstoring in je lichaam met klachten als vermoeidheid en soms zelfs depressiviteit. Bij een daling krijg je zin in suiker. Wanneer je suiker eet schiet je bloedsuikerspiegel omhoog, waarnaar deze snel weer zal dalen met het gevolg dat je weer zin krijgt in suiker. Na suiker gegeten te hebben krijgen we energie, we voelen ons even goed. Maar als die suikerpiek over is, wordt je lichaam opnieuw moe.
Door het eten van steeds meer suiker, zal je lichaam ook steeds meer gaan vragen om suiker. Je creëert een negatieve spiraal. Zo werkt het met andere verslavingen ook. Suiker heeft een enorme invloed op de hersenen. Denk dus niet dat je zwak bent als het niet lukt om gezond te eten.
Geraffineerde suiker en ongeraffineerde suiker
Simpelweg bestaan er twee soorten suikers. Geraffineerde suikers en ongeraffineerde suikers. Wanneer we het over suiker hebben wordt vaak de geraffineerde suiker bedoeld. Dit is suiker uit de fabriek. Bij deze suikers worden alle voedingstoffen eruit gehaald. Het zorgt ervoor dat juist de stoffen die ons lichaam nodig heeft om de suiker goed te kunnen verteren worden verwijderd.
Vervolgens wordt via een chemisch proces de suiker gebleekt om een mooie kleur te krijgen, de houdbaarheid te verlengen en om de smaak te neutraliseren. Doordat alle stoffen die ons lichaam nodig heeft om suiker te kunnen verteren eruit worden gehaald, zoals vezels, enzymen, mineralen en vitamines, moet ons lichaam haar eigen reserves gebruiken om de suiker te verteren. Geraffineerde suiker is dus alleen maar erg slecht voor ons en bevat nul goede voedingstoffen.
Fructose
Natuurlijke suiker (fructose) is een andere naam voor vruchtensuiker. Dit zit onder anderen in fruit, maar het wordt ook verwerkt in andere producten. Deze suiker is absoluut niet gezond te noemen. Dit geldt wel voor de fructose die je direct uit fruit haalt, maar niet voor bewerkt voedsel waar fructose aan is toegevoegd. Word dus niet misleid doordat er op het etiket staat ‘geen suiker toegevoegd’. Hier is inderdaad geen witte geraffineerde suiker aan toegevoegd, maar vaak is er wel degelijk een natuurlijke suiker aan toegevoegd die je bloedsuikerspiegel beïnvloed. Fructose is gezonder, omdat het op een andere manier wordt verteerd door het lichaam. Het wordt langzaam in het bloed opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
Naast puur suiker zijn er veel voedingsmiddelen die in het lichaam bijna direct worden omgezet in suiker, waardoor ze bijna dezelfde werking hebben als suiker. Dit zijn producten als witte pasta’s, brood uit de supermarkt, witte rijst, light producten, koek en snoep, frisdrank, vruchtensappen, ontbijtgranen, zuiveldrankjes, dressings, chips en heel veel producten in pakjes, potten of blikken.
Dat suiker ongezond is en we hier dik van worden dat weten we. Maar suiker is veel meer dan alleen ongezond…
Goede suikervervangers
Geen witte geraffineerde suikers dus, maar wat dan wel? Wat goede vervangers zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Zelf probeer ik zo puur mogelijk te eten en lees ik altijd goed te etiketten op producten. Wanneer ik wel suiker toevoeg, zoals in bakgerechten, ga ik voor kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. Ook heb ik altijd rauwe honing in huis. Deze vervangers zijn naar mijn mening de meest gezonde keuze, omdat ze het minst bewerkt zijn. Maar natuurlijk wel met mate.