Hoe wordt chocola gemaakt?
Chocola wordt gemaakt van cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Cacaobomen worden verbouwt in tropische landen. De cacaobonen worden geplukt en bedekt met bananenbladeren en in de zon gelegd. Door de hitte gaan de bonen gisten, daardoor worden ze donkerbruin en krijgen een cacaosmaak. Vervolgens worden de bonen gemalen, geroosterd en geschild. Vervolgens blijft er cacaomassa (cacaopoeder) over. Een deel van de cacaomassa wordt geperst, hierdoor ontstaat er cacaoboter. Het cacaoboter wordt vervolgens toegevoegd aan een deel cacaomassa en je hebt chocolade!
Melk, wit en puur
Bij melkchocolade wordt hier melkpoeder en suiker toegevoegd. Melkchocolade bestaat dus uit cacao, cacaoboter, melkpoeder en suiker. Witte chocolade ontstaat uit alleen cacaoboter, suiker, melkpoeder en smaakstoffen, zoals vanille en bevat geen cacaomassa. Aangezien witte chocolade geen cacaomassa bevat, mag witte chocolade eigenlijk geen chocola genoemd worden. Pure chocolade bevat geen melkpoeder en bevat meer cacao en minder cacaoboter dan melkchocolade.
Rauwe chocolade
Rauwe chocolade en cacaobibs wordt gemaakt van rauwe cacao. Hierdoor heeft rauwe cacao een bittere smaak. Normaal wordt cacao bij zeer hoge temperaturen gebrand en gemalen. Rauwe cacao bevat veel goede voedingstoffen zoals, antioxidanten, mineraal (magnesium, ijzer en chroom) en vitamines. Bij verhitting van de cacao gaan deze voedingstoffen verloren. Ook heeft rauwe cacao een positief effect op hart- en bloedvaten. Chocolade van goede kwaliteit bevatten geen toegevoegde suikers en uitsluitend gezonde vetten (omega 6).
Van chocolade word je blij
Chocola is altijd je beste vriend toch? En het antwoord op alle vragen en het perfecte middel wanneer je je niet zo fijn voelt. Dat chocolade onze stemming verbeterd komt doordat er tryptofaan in chocolade zit. Deze stof maakt vrolijk, ontspant en verminderd stress. Tryptofaan zit ook in bananen, avocado’s en pecannoten. Nou, dan zou ik dus echt de hele dag blij moeten zijn.. Cacao bevat daarnaast fenylethylamine (PEA) en heeft dezelfde werking als Tryptofaan.
Top 10 favoriete chocolade
Aangezien ik gék ben op chocolade (zeg maar gerust verslaafd) deel ik graag mijn favoriete chocolade met jullie! Meestal gezond, puur en raw, maar soms ook ongezond.. Met chocolade mag dat best af en toe vind je ook niet? Feel good by chocolat!
Hier komt mijn top 8 (en sorry alvast als ik jullie hierdoor ook aan nieuwe chocoladeverslavingen help)
- Mumu vitamin chocolats
In Amsterdam zit Mumu. Bij Mumu Vitamin Chocolates maken en verkopen Laura en Murat chocola bonbons verrijkt met vitamines. Ja, je leest het goed. Chocolade met vitamines! De bonbons zijn gemaakt van rauwe chocolade, zijn veganistisch en ongelofelijk lekker! Deze bonbons eet je niet even snel tussendoor, maar is echt een beleving. Ben je in Amsterdam? Sla deze chocolade hotspot dan niet over!
- Ridiculously Good
De bonbons van Ridiculously Good zijn gemaakt van rauwe chocolade en hebben een heerlijke vulling in de smaken Rich Peanut & Date en Creamy Coconut. De bonbons zijn 100% natuurlijk, vrij van geraffineerde suikers, lactose, E-nummers, aspartaam, kleurstoffen, conserveermiddelen, en andere toevoegingen. De ingrediënten zijn biologisch en Fairtrade verkregen.
- Lovechock
De chocolade van Lovechock, wie kent ze niet? De lovechock repen worden gemaakt van rauwe cacao, superfoods en worden gezoet met de gedroogde nectar van de kokosbloesem.
- Tony Chocolonely – puur pecan kokos
Hier hoef ik denk ik niet veel over te zeggen? Tony is iedereen zijn beste vriend. Mijn favoriet is toch wel de puur pecan kokos.
- Albert Heijn – zeezout
Albert Heijn heeft een breed assortiment aan chocolade in de winkel liggen. De vernieuwde repen van Delicata hebben vrolijke kleuren en zijn echt heerlijk. De puur (72%) en de puur met zeezout heb ik eigenlijk altijd in huis. Heerlijk een stukje na het avondeten als toetje of bij een grote kop thee.
- Seed and Bean
De chocolade van Seed and Bean heb ik pas geleden ontdekt. Wederom mooie verpakkingen (ja, ik ben er gevoelig voor) en heerlijke chocolade. Favoriet is de smaak ‘extra dark’ en ‘cornisch sea salt & lime’. De smaak ‘rasberry & vanille’ is een roze chocolade. Hoe tof? Helaas vind ik deze smaak echt te zoet en smaakt totaal niet naar chocolade. Deze chocolade is de koop bij DEEN supermarkten.
- Ananda chocolade
Ook deze repen liggen standaard in de kast. De chocoladerepen van Ananda worden volledig geproduceerd in het land van herkomst (Ecuador), waarmee er extra werk in het zuiden van Ecuador wordt gegenereerd.
Leuk weetje: De chocolade is genoemd naar de gelukkig makende stof in chocolade (anandamine) en naar het boeddhistische begrip “Ananda” wat vreugde betekent. De repen zijn in veel smaken verkrijgbaar, maar de bye bye sugar, een suikervrije reep, gemaakt van bananenpuree en de ‘coffee break’ zijn favoriet! Maar meestal bestel ik gewoon het hele assortiment..
- Zelf chocolade maken
Wist je dat ook heel makkelijk zelf chocoladereep of bonbons kunt maken? Bekijk hier het recept.
Ik ben benieuwd naar jouw favoriete chocolade en/of welke chocolade ik volgens jou echt nog een keer moet proberen! Laat je het mij weten?