[print_link]
Plaatkoek met appel compote en crumble, een heerlijke traktatie bij de koffie of thee. Deze koek (of cake, het zit er een beetje tussenin) ziet er door de laagjes ook nog eens mooi uit om te serveren en is helemaal niet moeilijk om te maken. En je hebt meteen een stuk of 10 porties!
Door de appel en kaneel is deze plaatkoek lekker herfstig en gaat je huis heerlijk ruiken wanneer deze in de oven staat te garen.
Plaatkoek met appel compote en crumble
Zo vaak zag ik (én gegeten) van die mooie plaatkoeken in koffietentjes, bakkertjes en op Instagram. Ze zijn heerlijk! Een basis van smeuïge koek, een laagje fruit en een krokante crumble laag. Vooral de gouden combinatie van appel en haver. Tijd om zelf thuis eens zo een lekkere koek uit de oven te maken.
Doordat de plaatkoek vooral gezoet wordt door de appel en de crumble bestaat uit haver, is deze plaatkoek een stuk gezonder dan een variant met veel boter en toegevoegde suiker.
Dit heb je nodig
Koek
200 gram speltmeel
100 gram amandelmeel
1 goudreinet appel
75 gram boter of plantaardige margarine
2 eieren
200 ml plantaardige melk
1 theelepel kaneel
halve theelepel gemberpoeder
1 theelepel baking soda
halve citroen
snuf zout
Appelcompote laag
2 goudreinet appels
1 theelepel agavesiroop (of honing)
1 theelepel kaneel
Kruimellaag
50 gram havermout
50 gram amandelmeel
1 eetlepel agavesiroop (of honing)
1 eetlepel olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef het spelt- en amandelmeel. Meng in een kom het meel samen met de kaneel, gember en snuf zout.
Kluts in een andere kom de eieren luchtig. Voeg vervolgens de boter/margarine en plantaardige melk toe. Meng met een garde goed door elkaar. Meng de kom nu bij de kom met meel en spatel tot een beslag.
Meng het citroensap met de baking soda en spatel dor voorzichtig door het beslag. Snijd 1 appel in kleine stukjes en spatel ook deze door het beslag. Vet een brownievorm in met boter of olijfolie en verdeel het beslag over de bakvorm.
Schil de andere 2 appels en snijd in stukken. Doe deze samen met de kaneel en agave in een kom en pureer met een staafmixer glad. Verdeel de appelcompote over het deeg in de bakvorm.
Meng voor de crumle de havermout, amandelmeel, olijfolie en agave in een kom. Dit gaat het makkelijk net je handen. Verdeel ten slotte de crumble laag over de laag appelcompote.
Zet de plaatkoek met crumble in het midden van de oven en bak in 45 á 50 minuten gaar. Laat goed afkoelen en snijd in vierkanten of repen.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.