Plaattaart van spelt met groene asperges, tomatensaus, courgette en tijm

Asperge plaattaart[print_link]
Plaattaart en aspergegerechten worden vaak gemaakt met ingrediënten als kaas en romige sauzen. Hier houd ik totaal niet van, te machtig en te vet. Wel houd ik van plaattaart en heel erg van asperges. Daarom een lichtere variant, gemaakt van spelt bladerdeeg en tomatensaus!

Mijn keuken begon al zo lekker te ruiken toen de plaattaart in de oven stond. Tijdens het fotograferen had ik bedacht om een klein stukje te proeven en de rest voor de avond te bewaren. Niet helemaal gelukt, 5 minuten later was de halve plaattaart op, zo lekker! Dan maar als lunch..

Plaattaart van spelt bladerdeeg met groene asperges, tomatensaus, courgette en tijm

Voor de plaattaart gebruikte ik spelt bladerdeeg, maar je kunt natuurlijk ook gewone bladerdeeg gebruiken. Heerlijk met een tomatensaus, kruiden en gegrilde groentes.

Wil je het toch iets romiger? Dan kun je plaattaart bestrooien met wat (geiten) kaas.

Dit heb je nodig (1 plaattaart)

6 plakken spelt bladerdeeg
200 ml tomatensaus (1 klein kommetje)
1 bos groene asperges
1 stengel bosui
halve (gele) courgette
paar cherrytomaatjes
1 el tijm
1 teen knoflook
1 ei (voor randen bladerdeeg)
peper en zout
bolletjes geitenkaas (optioneel)

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de plakken bladerdeeg op een snijplank, zodat ze kunnen ontdooien.

Snijd de onderkant van de asperges er af en kook de asperges in 5 minuten beetgaar. Hak de knoflook fijn en de lente ui in ringen. Snijd de courgette in plakjes en de cherrytomaatjes doormidden. Meng in een kommetje de tomatensaus, knoflook en tijm.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de inmiddels ontdooide vellen bladerdeeg op. Drie naast elkaar en twee onder elkaar. Leg de vellen met de randen net over elkaar heen en druk ze aan elkaar vast.

Druk de buitenkant van het bladerdeeg iets omhoog/naar binnen, zodat je een opstaande rand krijgt. Prik met een mesje of vork gaatjes in het bladerdeeg, dit zorgt ervoor dat de bodem niet te nat wordt.

Kluts het ei in een kommetje en smeer de randen aan de buitenkant in. Hierdoor wordt de rand van de plaattaart luchtig en krokant. Verdeel nu 3/4 van de tomatensaus over de plaattaart (een dun laagje is voldoende).

Verdeel de asperges, courgette en tomaatjes over de plaattaart en eventueel wat (geiten)kaas. Smeer nog een klein beetje tomatensaus over de groentes. Kruid met peper, zout en nog wat extra tijm.

Bak de plaattaart in het midden van de oven gaar in ongeveer 20 minuten. De plaattaart is goed wanneer de randen goudbruin zijn en de groentes geroosterd.

Eet smakelijk!

Asperge plaattaart

Asperge plaattaart

Asperge plaattaart

Asperge plaattaart

Dit recept is gemaakt met de producten uit de Verse Oogst groente- en fruitbox lente.

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.