[print_link]
Ik houd totaal niet van fastfood en ook niet zo van vlees. Broodjes hamburgers met klodders saus waar het vet vanaf druipt… Ik snap niet wat mensen daar lekker aan vinden. Oké, ik hou af en toe wel van frietjes en lekker happen in een hamburger mis ik soms wel. Maar dan wel in een gezonde variant, zonder vlees en met groenten.
Hamburgers hoeven namelijk echt niet altijd uit vlees te bestaan. Eerder maakte ik al broccoli-quinoaburgers en omdat het pompoenseizoen is en ik echt gek ben op pompoen, moest ik gewoon pompoenburgers proberen te maken. Pompoenburgers, een soort ‘healthy fastfood’. Voor wanneer je geen vlees wil, maar wel zin hebt om te happen in een burger. En wat zijn ze heerlijk!
Wat heb je nodig (2 a 3 burgers)
2 speltbroodjes
200 gram pompoen (geschild)
1 middelgrote zoete aardappel (geschild)
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 klein ei
50 gram havermoutvlokken
2 schijfjes geitenkaas
Komzijnzaad
Peper
Olie
Op de hamburger
Plak geitenkaas (optioneel)
Tomaat
Sla
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen en zoete aardappel. Snijd de pompoen en zoete aardappel in blokjes, de ui in ringen en hak de knoflook fijn. Verdeel de groenten op een ovenplaat. Kruid met komijnzaad en peper en besprenkel met olie. Rooster de groenten ongeveer 30 minuten in de oven en laat afkoelen.
Doe de geroosterde pompoen en zoete aardappel in een kom en prak met een vork of mix heel kort met een staafmixer (niet te lang, anders wordt het beslag te dun). Voeg vervolgens de havermoutvlokken, geitenkaas en ei toe en meng met een vork door elkaar tot een beslag. Vorm van het beslag twee burgers. Verwarm olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten in ongeveer 6 a 7 minuten goudbruin. Draai voorzichtig om met een spatel.
Tip: Als je het lastig om met van het mengsel burgers te vormem, kun je een ronde vorm gebruiken en hier het mengsel ingieten. Bak de hamburger aan 1 kant totdat deze stevig genoeg is, verwijder voorzichter de ronde vorm en draai de burger om.
| Geen fan van geitenkaas? Je kunt deze ook weglaten.
| Lekker met een yoghurtsausje
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.