Groene smoothies en slowjuices zijn helemaal hip en bieden veel voordelen voor je gezondheid. Groene smoothies en juices zijn lekker, makkelijk te maken en een geweldige manier om de dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit binnen te krijgen.
Maar wat is nou het verschil tussen een smoothie, die je met een blender bereidt, en een slowjuice sapje, die je met een slowjuicer bereidt. De bekende blender vs de slowjuicer!
Smoothie of slowjuice?
Smoothie met de blender
Met een blender kun je yoghurtsmoothies maken, smoothies van kokoswater en natuurlijk de bekende groene smoothies. Daar kun je havermout, dadels en allerlei superfoods aan toevoegen. De combinaties zijn eindeloos.
Fijn aan het maken van een smoothie is dat het weinig tijd kost. Je gooit bijvoorbeeld wat groenten, fruit en (kokos)water in de blender en blenden maar! Doordat hier hele stukken fruit en groenten in gaan, krijgt de smoothie een dikkere substantie dan een sapje.
Het grootse verschil tussen een smoothie en slowjucier; bij een smoothie krijg je alle vezels van het groenten en fruit binnen. Je lichaam moet hierdoor wel langer werken om alle voedingstoffen uit het fruit en de groenten op te nemen. Een ander groot verschil is; door de snelle beweging van de mesjes wordt een deel van de voedingstoffen in het fruit en de groenten ‘kapot’ worden gemaakt. En dat is zonde… want daar drink je ze voor toch?
Positief aan een blender is de prijs. De prijzen beginnen bij 25 euro, maar voor 50 euro heb je al een goede krachtige blender. Daarnaast is een blender makkelijk schoon te maken en neemt het in je keuken niet veel ruimte in.
Let wel op dat niet al het voedsel geschikt is om te blenden. Veel blenders kunnen te hard voedsel, zoals noten of ijsblokjes niet aan. Voor je het weet zit je met een doorgebrande blender. Ik spreek uit ervaring…
Sapje met de slowjuicer
Een slowjuicer is ideaal voor groene juices. Je kunt hier werkelijk alles in vermalen. Van appel, tot aan tarwegras en noten. (verticale slowjuicers zijn meestal niet geschikt voor tarwegras en harde voedingsmiddelen).
Een slowjuicer heeft 1 of 2 tandwielen, waarmee de juicer het fruit en de groenten heel langzaam door de tandwielen maalt. Hierdoor wordt al het sap uit de groenten en het fruit geperst en wordt het sap gescheiden van het droge pulp. Hierdoor krijg je pure sap.
Positief aan een slowjuicer is dat alle voedingstoffen behouden blijven, doordat de groenten en het fruit door de tandwielen langzaam wordt gejuiced tot sap. Hierdoor komt er geen verhitting vrij en wordt er geen groenten en fruit ‘kapot’ gemaald.
Een reactie die ik vaak hoor op swlojuice sappen is dat je geen vezels binnenkrijgt en die zijn toch juist zo goed voor ons? Dat klopt, maar vezels kun je ook uit heel veel andere voedingsmiddelen halen. En daarnaast eet je ook gewoon nog steeds je groenten en fruit.
Door de vezels eruit te halen en puur sap te drinken, worden de voedingsstoffen direct opgenomen door het lichaam. Ideaal als shotje aan het begin van de dag of als tussendoortje wanneer je wel wat energie kunt gebruiken. Met het pulp dat je overhoudt kun je weer heerlijke dingen maken, zoals deze worteltaart of muffins.
Een slowjuicer is in tegenstelling tot een blender vaak erg prijzig zijn. De prijzen voor een goede slowjuicer beginnen bij ongeveer 300 euro. Daarnaast neemt het schoonmaken van een slowjuicer meer tijd in beslag.
Een groene smoothie vult goed en kan gedronken worden als maaltijd, een slowjuicer kan meer gezien worden als een gezonde shot of tussendoortje.
Een blender of een slowjuicer, wat wordt het voor jou?
Beiden hebben veel voordelen, dat is ook de reden dat ik afwissel tussen smoothies en slowjuice sapjes. Een slowjuice sapje neem ik vaak als pre-ontbijtje wanneer ik wel wat extra energie kan gebruiken of als tussendoortje. Een smoothie neem ik meestal als ontbijt. Ik zorg dan wel dat het een goed gevulde groene smoothie is, waardoor het een volwaardig ontbijt is.
Tips voor een blender
- Kies voor een glazen kan in plaats van plastic. Bij een plastic kan kunnen er deeltjes loslaten die in je smoothies komen. Daarnaast is een glazen kan makkelijker om schoon te maken, terwijl bij – een plastic kan de groenten en het fruit in de kan kan trekken
- Kies voor een kan met minimaal 1.5 liter inhoud. Zo weet je zeker dat al je groenten en fruit in de kan past en kun je in één keer veel smoothie maken
- Kies een blender met minstens 800 watt. Hierdoor is de blender krachtig genoeg om (harde stukken) groenten en fruit te malen
Tips voor een slowjuicer
- Kies voor een horizontale slowjuicer in plaats van een verticale slowuicer. Verticale slowjuicers zijn vaak minder krachtig en niet geschikt voor noten, tarwe- of gerstengras en harde stukken groenten en fruit. Zonde van je investering
- Kies voor een slowjuicer die makkelijk in en uit elkaar te halen is. Wanneer het schoonmaken veel tijd kost, ga je de slowjuicer waarschijnlijk minder vaak gebruiken
Recepten slowjuice sappen
Benieuwd naar mijn 10 favoriete slowjuice sappen?