Chiazaad is denk ik wel het meeste bekende superfood onder de superfoods. Veel mensen hebben een bakje chiazaad in hun keuken staan, maar weten we eigenlijk wel waarom chiazaad zo super is?
Chiazaden waren vroeger zo waardevol dat ze als betaalmiddel gebruikt werden. Chiazaden zijn een complete voedingsbron, geven een vol gevoel en zijn goed toepasbaar.
Werkzame stoffen
| Ze bevatten essentiële vetzuren in hoge concentratie, zoals omega 3-vetzuren (hoogst mogelijke concentratie in plantaardige voeding)
| Ze bevatten plantaardige eiwitten (23%)
| Ze bevatten alle essentiële aminozuren
| Ze bevatten de vitaminen B1 en B3
| Ze bevatten de mineralen calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor en zink.
| Ze bevatten antioxidanten (houden organen en weefsels gezond) en vernietigen schadelijke vrije radialen in het lichaam
| Ze bevatten veel voedingsvezels waardoor ze voedsel makkelijk verteerbaar maken en ze bevorderen een gezonde spijsvertering
Hoe pas je ze toe?
Chiazaden geven snel een verzadigt gevoel en zijn glutenvrij. Hierdoor kan je spijsvertering makkelijk alle voedingstoffen opnemen. Chiazaden kun je toevoegen aan je yoghurt of je smoothie, maar je kunt een chiazaadpapje ook gebruiken als ei vervanger.
| Weetje: Wist je dat chiazaad oorspronkelijk vogelvoer is?