Een heerlijke tajine met couscous, groenten, (de gegrilde venkel is zó lekker!), kikkererwten en amandelen. De groenten zijn langzaam gegaard in bouillon en kruiden, en hierdoor heel smaakvol en zacht. Een perfecte combinatie met de bite van de amandelen en couscous.
Dit gerecht ontwikkelde ik speciaal voor de Eet Geen Dierendag campagne van Wakker Dier <3. Deze tajine zit bomvol groenten, eiwitten van de kikkererwten en amandelen en is helemaal plantaardig.
Je kunt dit gerecht in een originele tajine maken. Heb je deze niet in huis? Maak het gerecht dan in een braad- of stoofpan.
Dit heb je nodig (3 á 4 personen)
150 gram couscous
300 ml groentebouillon (tot de rand)
2 eetlepels olijfolie
1 potje kikkererwten (150 gram)
2 eetlepels olijfolie
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 venkel
halve courgette
1 puntpaprika
10 cherrytomaatjes
2 handjes amandelen
3 theelepels Ras el Hanout
peper
verse koriander
Zo maak je het
Je kunt dit gerecht in een originele tajine maken. Heb je deze niet in huis? Maak het gerecht dan in een braad- of stoofpan.
Verwarm de oven voor op 220 graden (wanneer je een tajine hebt of een braadpan hebt die in de oven kan).
Snijd de venkel in grote stukken en verwijder het middenstuk. Kruid deze met één theelepel Ras el Hanout. Grill de venkel 5 minuten om en om in een grillpan tot er grill strepen op staan.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de courgette in blokjes, de paprika in reepjes en de tomaten doormidden. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel deze af met water.
Verwarm een braadpan met olijfolie en fruit de ui een minuutje aan. Voeg de knoflook, kikkererwten, één theelepel Ras el Hanout, Cayenne, komijnzaad en alle groenten in de braadpan. Besprenkel nog een beetje olijfolie over de groenten en bak 2 minuten aan. Leg hier vervolgens. de gegrilde venkel bovenop. Maak de groentebouillon klaar en voeg hier nog 1 theelepels Ras el Hanout doorheen.
Giet de bouillon over de groenten, tot alles net onderstaan. Let op, niet hoger dan de rand (bij de tajine), want de deksel moet er nog op! Doe de deksel op de tajine of braadpan. Zet de tajine of braadpan ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. Heb je een braadpan die niet in de oven kan? Laat deze dan op het laag vuur stoven met de deksel op de pan.
Het lekkerste is om op de helft van de tijd even wat bouillon uit de pan over de groenten te gieten. De tajine is klaar wanneer de groenten lekker zacht zijn.
Maak het laatste kwartier de couscous klaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Serveer het gerecht op de borden, garneer met de amandelen, kruid met peper en garneer met verse koriander of peterselie.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.