[print_link]
Tikka masala is een Indiaas gerecht (een van mijn favoriete keukens!). Een curry gemaakt op basis van veel kruiden, specerijen, tomaat en yoghurt. Tikka betekent kruiden en masala saus met specerijen. Je huis gaat echt heerlijk ruiken tijdens het koken van dit recept!
Het originele recept wordt gemaakt met kip, maar ik maakte natuurlijk een vegetarische variant. Tikka masala met tofu, rijst en naan! Ook voegde ik groenten toe, omdat het gerecht voedzamer te maken.
Tikka masala met tofu, groenten en rijst
Een vegetarische tikka masala met tofu, groenten, rijst en naan dus!
De reden waarom ik zo een fan ben van tofu, is omdat je deze heerlijk kunt kruiden of marineren. Het neemt alle smaken goed op en zit vol met eiwitten. Liever iets anders? Deze tikka masala is ook heel lekker met kikkererwten.
Bij dit gerecht heb ik extra wortel en aubergine toegevoegd, maar je kunt elke groenten gebruiken die je lekker vindt. Bloemkool is ook altijd heerlijk in curry’s!
Schik trouwens niet van de lange ingrediëntenlijst, want dit zijn vooral gedroogde kruiden die er ook nog eens dubbel in staan. Je hebt voor dit gerecht eigenlijk helemaal niet zo veel ingrediënten nodig.
Serveer tikka masala met rijst en naan.
Dit heb je nodig (2 á 3 personen)
150 gram bruine rijst/volkoren rijst naar keuze
300 gram tofu
1 aubergine
1 wortel
2 uien
1 stukje gember (2 cm)
4 teentjes knoflook
400 gram tomaten passata
200 ml (plantaardige) yoghurt
200 ml water
sap van 1 limoen
verse koriander
Kruidenmix
2 tl garram masala
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl koriander
1 tl kaneel
1/2 tl cayenne
snuf zout
Marinade tofu
3 el olijfolie
1 tl garram massala
1 tl papikrapoeder
1/2 tl cayenne
1 tl kurkuma
peper
Zo maak je het
Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Snijd de tofu in repen. Meng in een kom alle ingrediënten van de tofu marinade. Schep de tofu door de marinade en laat een kwartiertje staan.
Snipper de uien en hak de gember en knoflook fijn. Verhit een hapjespan met olijfolie en fruit de ui, knoflook en gember een minuutje aan. Voeg nu alle kruiden van de kruidenmix toe in de pan en bak 2 minuten aan. Snijd ondertussen de wortel in plakjes en de aubergine in blokjes. Voeg de groenten vervolgens toe in de pan en schep goed om. Bak de groenten en de kruiden nog 5 minuten aan.
Bak ondertussen de gemarineerde tofu 5 minuten aan in een koekenpan.
Voeg de tomaten passata, water en yoghurt toe aan de pan met kruiden en groenten en meng goed door elkaar. Voeg ook de gebakken tofu hieraan toe. Voeg naar behoefte nog wat garram masala kruiden toe.
Laat het geheel nog 30 minuten zachtjes pruttelen, zodat de kruiden goed kunnen intrekken en het gerecht wat kan indikken. Schep af en toe even om. Kruid ten slotte met wat peper en besprenkel limoensap over het gerecht.
Bak ondertussen het naanbrood gaar in de oven. Schep de tikka masala met tofu en groenten op de borden. Garneer met verse koriander en serveer met rijst en naan.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.