Tips om gezond(er) de feestdagen door te komen

Stiekem vind ik het altijd een beetje grappig. De verhalen over pepernoten, chocoladeletters, kerstontbijtjes, hoppen van kerstdiner naar kerstdiner en de restjes van de dagen erna. En o ja, ook nog die oliebollen met Oud en Nieuw. ‘December is nu eenmaal een gezellige en dus ongezonde maand met een extra kilootje hier en daar. Niks aan te doen. Maaaaaar, daarna gaan we weer gezond het jaar beginnen’. Juist ja. Je lichaam weet echt niet wanneer het december of zomer is hoor. Niet doen dus, zonde!

Ook in de maand december, een maand van Sinterklaas, Kerst, kerstvakantie en Oud en Nieuw kun je gezonde(re) keuzes maken, puur eten en vooral bewust eten. Natuurlijk hoef je echt niet al dat lekkers af te slaan of alleen maar groente te eten tijdens een kerstdiner, maar wees wel bewust van wat je allemaal in je mond stopt. Dit is onbewust vaak veel meer dan je denkt. En december duurt net zo lang als alle andere maanden…

Oke. De feestdagen heten niet voor niets feestdagen en daar horen gezellige ontbijtjes, brunches en etentjes bij. Vaak meerdere, met heerlijk en vooral veel eten en alcoholische drankjes. Heel gezellig natuurlijk, maar dat betekent nog niet dat we ons tijden die dagen (of de dagen erna, want er blijven natuurlijk altijd restjes over) vol moeten proppen met slecht eten. Een keertje meer of veel eten tijdens de feestdagen is helemaal niet zo erg, maar wel wanneer je veel ’troep’ eet.

Tips om gezond(er) de feestdagen door te komen

Op Feelgoodbyfood zullen geen hele kerstmenu’s voorbij komen, maar wel feestelijke vegetarische gerechten met natuurlijk veel groenten in de basis. En naast alle recepten natuurlijk tips en inspiratie! Ik vind Feelgoodbyfood namelijk geen pure kookblog, maar een website waar ik andere wil informeren, inspireren en enthousiasmeren om een gezonde en vegetarische levensstijl te creëren.

Een gezonde levensstijl waardoor je vol energie zit en je jezelf goed bij voelt. Het hele jaar door.

Maak zoveel mogelijk zelf

Probeer zoveel mogelijk zelf te maken met pure en verse ingrediënten. Vooral je basisproducten. Zo weet je precies wat er in je eten zit en vermijd je veel suiker en slechte vetten. Maak bijvoorbeeld zelf je dips, dressings en sausjes. In kant en klaren sauzen, dips en dressing zitten ontzettend veel verborgen suikers en slechte vetten.

Houd je van bakken? Bak dan je eigen kerstbrood. Geen zin of tijd? Koop dan goed brood zoals een zuurdesem of 100% spelt brood bij een bakkerij en serveer hier bijvoorbeeld een homemade hummus of muhammara bij. Kies ook voor echte roomboter. Deze is veel natuurlijk, gezonder en lekkerder dan margarine.

Groenten is de basis

Laat niet brood, aardappels of vlees, maar groenten de hoofdrol spelen tijdens het kerstdiner. Maak verschillende feestelijke groentegerechten.

herfstschotel seizoensgroenten

Vervang producten

Probeer ‘slechte’ producten te vervangen door gezonde varianten. Houd je aardappel? Kies dan voor zoete aardappel of deze aardappeltjes uit de oven. Wat dacht je van pastinaakpuree met tijm? Wil je graag frietjes serveren? Maak dan eens frietjes van knolselderij of pastinaak. Echte winterse en groenten en staat ook nog feestelijk op tafel. Lekker om te serveren met deze paprika-yoghurt dip.

Maak zelf een pan soep

Staat er een soepje op het menu? Laat de blikken en zakken soep staan in de supermarkt, deze zitten vol met suiker en zout. Maak zelf een grote pan soep. Zelf soep maken is veel gezonder, makkelijker en binnen een kwartier klaar. Wat dacht je van deze pastinaaksoep?

Matig met vlees

Ik word er altijd een beetje verdrietig van, wanneer ik tijdens de feestdagen in de supermarkt loop en ik mensen kilo’s vlees in hun winkelwagentje zie gooien. Waarom zou je met Kerst ineens zoveel vlees eten? Wil je toch vlees bij het diner? Ga dan voor minder, maar goed vlees zoals biologische kip, rundvlees of een visje en vermijd varkensvlees. En houd het bij een stukje.

Gezond(er) toetje

Je kunt natuurlijk standaard ijs of kant en klaar toetjes serveren. Maar je kunt ook een van deze feestelijke toetjes maken. Makkelijk om te maken, gezonder en een feestje op tafel! Handig is dat je deze allemaal al overdag kunt maken. Dat scheelt weer een hoop stress.

Feestelijk en gezond ontbijten

Kerstontbijt met familie is natuurlijk heel relax en gezellig, maar waarom zou je ineens gaan ontbijten met hompen brood, croissantjes en ongezond beleg (even ervan uitgaan dat je normaal gezond ontbijt)? Kies voor natuurlijke producten en ontbijt bijvoorbeeld met een van deze feestelijke ontbijtjes. Net even iets specialer en feestelijker, maar wel gezond. Of met dit heerlijke zelfgemaakte Kerstbrood gevuld met rozijnen, gedroogde vijgen en noten!

Kerstbrood rozijnen vijgen noten

Nog wat laatste tips..

Ga vooral niet jezelf de hele dag uithongeren door je ontbijt en/of lunch over te slaan, zodat je in de avond kan aanvallen op het diner. Dit is slecht voor je spijsvertering en daarnaast zul je in de avond twee keer zoveel eten, omdat je extra honger hebt.

Eet bewust en luister naar je lichaam. Zit je vol? Blijf dan niet dooreten omdat de tafel nog vol staat met eten. Geloof mij, hier word je echt niet blij van. Hetzelfde geldt voor oliebollen, één is echt genoeg.

De allerlaatste tip en misschien wel de belangrijkste. Ga zeker niet de hele kerst (en kerstvakantie) bezig zijn met (het idee) dat je gezond moet eten. Heb je je toch iets teveel laten gaan? Jammer dan! Eet de dagen erna extra gezond en bewust en ga lekker sporten of maak een lange wandeling.

Over wijn en champagne deze dagen zeg ik maar niets. Dat hoort er gewoon bij.

Fijne feestdagen!

Achter schermen feelgoodbyfood